Sobotka má pozici v ČSSD jistou, velkou podporu má i Chovanec

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec a předseda Bohuslav Sobotka

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec a předseda Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Současný šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka má pro obhajobu svého křesla podporu ze všech 11 krajských konferencí, které se dosud konaly. Nejvíce nominací na statutárního místopředsedu ČSSD, deset, má ministr vnitra Milan Chovanec. Utká se zřejmě s poslancem a šéfem ústavně právního výboru Sněmovny Jeronýmem Tejcem. Vyplývá to z výsledků krajských konferencí před volebním sjezdem sociální demokracie.

O tom, že křeslo předsedy na březnovém sjezdu obhájí Bohuslav Sobotka, nikdo nepochybuje. Pravděpodobně nebude mít vůbec protikandidáta. Napínavější bude boj o prvního místopředsedu. Chovance, který je nyní řadovým místopředsedou, podpořilo deset z 11 krajů. Nominaci nemá jen od jihomoravské ČSSD, která by ráda na tomto postu viděla Tejce. Ústecká organizace dala nominaci jak Chovancovi, tak Tejcovi. Záměr kandidovat na toto místo na podzim oznámil i ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. Sobotka dal tehdy najevo, že si přeje, aby jeho prvním zástupcem byl Chovanec.

O křesla šesti řadových místopředsedů se pravděpodobně utkají předseda Poslanecké Sněmovny Jan Hamáček, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, současný místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec, šéf Senátu Milan Štěch, děčínský poslanec Jaroslav Foldyna a Dienstbier.

Ve hře jsou také dvě ženy, a to ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Podle stanov ČSSD musí alespoň jedno místopředsednické křeslo obsadit žena.

Více žen ve vedení

Sobotka v rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Euro řekl, že by si přál, aby ve vedení bylo více žen. S novým vedením chce stranu více otevřít nestraníkům a nabídnout jim místa na kandidátkách pro krajské volby, které se uskuteční na podzim příštího roku. „Sociální demokracie má také málo členů, asi 22 tisíc. To je málo, pokud máme být schopni předkládat voličům ve všech volbách kvalitní personální nabídku. Musíme se poohlédnout po nových lidech a získat je pro naši politiku,“ uvedl v rozhovoru Sobotka.

Sobotka chce rovněž zlepšit marketingovou prezentaci strany, v které ji dosud předčí koaliční hnutí ANO. „Jsou schopni lépe prodávat výsledky společné práce, kterou ve vládě a v koalici odvádíme. Tady je obrovský prostor, který bude muset ČSSD vyplnit, pokud máme vyhrávat další volby,“ dodal v Euru šéf ČSSD a premiér.

Sociální demokracie bude své vedení volit na sjezdu, který se uskuteční 13. a 14. března v pražském Kongresovém centru. Pokus o návrat do některé stranické funkce nevyloučil ani Zdeněk Škromach, jenž ve vedení strany skončil předloni po takzvaném lánském puči. Tehdy opustil křeslo druhého muže ČSSD i jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se ale do celostátního vedení vracet nehodlá. Od té doby má strana jen čtyři místopředsedy - Alenu Gajdůškovou, Chovance, Zaorálka a Starce. Gajdůšková znovu kandidovat nebude.