Sobotka po jednání s Babišem: Žádná koaliční krize se nekoná

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Střet, který v pátek vypukl mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) nevyvolal koaliční krizi. Po večerním jednání s Babišem to prohlásil premiér Bohuslav Sobotka. Jednal s ním nejen o situaci na ministerstvu zdravotnictví, ale i ve Sněmovně, kde se vládě nedaří prosazovat některé její návrhy.

„Já asi neudělám moc velkou radost parlamentní opozici, panu (místopředsedovi TOP 09 Miroslavu) Kalouskovi a ODS, protože žádná koaliční krize se nekoná,“ řekl Sobotka. „Potvrdili jsme si, že koalice bude samozřejmě pokračovat,“ dodal. Připustil však, že atmosféru jednání poněkud ohrozilo to, co se dělo přes den. Babiš například na Twitteru vzkázal Němečkovi z jednání v Bruselu, že by měl nastoupit na psychiatrické a protialkoholní léčení.

„To, co se odehrálo, byla možná určitá špička ledovce, protože tady probíhá diskuse v koalici o tom, jestli je možné uplatnit i připomínky koaličních stran k fungování ministerstva zdravotnictví,“ řekl Sobotka. „Chceme si ty věci vyříkat,“ podotkl. Vyslovil se pro to, aby si strany nevyměňovaly vzkazy přes média nebo Twitter.

S Babišem se sejde znovu ve středu ráno před jednáním vlády a na středeční odpoledne svolá koaliční radu. Také na koaliční radě chce jednat o situaci na ministerstvu zdravotnictví, o platech ústavních činitelů a situaci ve Sněmovně.