Sobotka: Policii nejvíce ublížilo hnutí ANO, ne reorganizace

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Hnutí ANO podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky reorganizaci policie zpolitizovalo a udělalo si z ní součást předvolební kampaně. Postup koaličních partnerů prý byl chybný. Řekl to v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

Debata o přebudování policejních struktur se podle Sobotky vedla řadu let a výsledek tak prý není překvapivý. „Musíme rozlišovat realitu a virtuální realitu. Ta virtuální říkala, že odejde několik set policistů. Podle policejního prezidenta jich je jenom šest. Nejsou to řadoví policisté ani vyšetřovatelé konkrétních kauz,“ uvedl předseda vlády v internetovém pořadu.

Sobotka zároveň vyvrátil předchozí informace o tom, že by své další působení ve funkci předsedy ČSSD spojoval s výsledkem nadcházejících krajských voleb. Příští rok na ni bude znovu kandidovat. „Jsem připraven vést sociální demokracii do voleb do Poslanecké sněmovny,“ řekl premiér.

Šéf kabinetu odmítl úvahy o odchodu Česka z Evropské unie, ta by se ale podle Sobotky měla změnit. „Trochu se vychýlil vliv jednotlivých institucí. Fakticky se posílil vliv Evropského parlamentu a Komise, oslabila se Rada, která má vazbu na realitu v jednotlivých zemích. To je chyba,“ řekl pro Blesk.cz premiér.

Rozhovor se dotkl i boje proti terorismu. „Klíčové je bojovat s radikály. Západní země by měly zasáhnout proti muslimským duchovním, kteří radikalizují a šíří nenávistné představy, které jsou v rozporu s evropským řádem a standardem. Ti by měli být vyhoštěni ze země,“ uvedl Sobotka v pořadu Blesk.cz.