Sobotka: Rozpočet na rok 2018 by mohl mít výrazně nižší schodek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka
17
Fotogalerie

Aktuální návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 60 miliard korun dává předpoklad k tomu, aby deficit navrhovaný kabinetem na rok 2018 byl výrazně nižší. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pravicová opozice návrh, který vláda poslala poslancům na konci září, chce vrátit k přepracování. Sobotka předpokládá, že koaliční strany garantují, že rozpočet projde Sněmovnou včas.

Sobotka dnes na tiskové konferenci ve Sněmovně řekl, že navrhovaný rozpočet podporuje a stabilizuje ekonomiku a pomáhá zlepšit životní úroveň občanů. "Dává dobré předpoklady, aby příští rok, až budeme chystat rozpočet pro rok 2018, tak opět byl schodek státního rozpočtu výrazně nižší než tak, jak byl připraven v tomto roce," uvedl Sobotka.

Premiér ocenil, že se podařilo předložit návrh včas, i když vznikal v době "vypjatého a hektického" předvolebního období před krajskými a senátními volbami, které probíhaly v posledních dvou týdnech. "Předpokládám, že všechny koaliční strany garantují, že bude také včas schválen," uvedl.

Rozpočet dnes ve Sněmovně kritizovali šéfové pravicových opozičních stran. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vláda neřeší systémové problémy a nesnižuje povinné výdaje, deficit by měl být o 30 miliard nižší. Šéf ODS Petr Fiala kromě toho kritizoval i způsob sestavování rozpočtů. KSČM vadí nízký objem investic.

Sobotka však míní, že vládě se její hospodářská politika daří a opozice je "stále více vedle". "Chci odmítnout kritiku, že rozpočet mohl být nižší, my deficit postupně snižujeme. Každý rozpočet, který schvaluje tato vláda, má nižší schodek," uvedl předseda ČSSD, která tvoří vládní koalici s hnutím ANO a KDU-ČSL.