Sobotka svolal Bezpečnostní radu státu, bude řešit migraci i atentáty

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka na nedělní večer svolal předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Mělo by vyhodnotit opatření proti nelegální migraci a zabývat se bezpečnostní situací v České republice po pátečních atentátech ve Francii a Tunisku.

Česká republika posílila kontroly zaměřené na odhalování nelegálních běženců od minulého čtvrtka, policie se soustřeďuje na vlaky a silnice hlavně na jihu Čech a Moravy a na Vysočině.

V posledních dvou týdnech byl počet odhalených migrantů zhruba trojnásobný oproti tomu, co bylo předtím obvyklé. Evropská unie nyní čelí zvýšenému přílivu migrantů zejména přes Itálii a Řecko, kteří často směřují dál na sever.

Po pátečních teroristických útocích v Tunisku a Kuvajtu a útoku ve Francii, které si celkem vyžádaly desítky životů, zesílilo Česko bezpečnostní kontroly. Opatření se týkají některých ambasád, pražského letiště a českých působišť americké firmy Air Products napadené ve Francii.

Ministr vnitra Milan Chovanec nicméně uvedl, že nemá informace o hrozbě útoku v Česku. Opatření zavedená v pátek podle něj potrvají určitě do neděle. Poté se vyhodnotí, zda budou pokračovat.