Sobotkův debakl na jihu: místní ČSSD podpořila do vedení Tejce

Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech

Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech Zdroj: ČTK/Pancer Václav

Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) promluvil o prioritách vlády do konce funkčního období
Poslanec Jeroným Tejc.
Jeroným Tejc
Jeroným Tejc
6
Fotogalerie

Jeronýma Tejce jakožto hlavního kritika vedení ČSSD podporuje i jihomoravská buňka. Přesto jsou jeho šance na získání postu prvního místopředsedy malé.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka poprvé před březnovým sjezdem partaje utrpěl debakl. Účastníci všech dvanácti krajských konferencí socialistů ho zatím hladce nominovali na současnou funkci, kterou bude obhajovat na volebním rokování v Brně.

První výjimkou je jihočeská sociální demokracie. Nejenže Sobotkovi podporu nevyjádřila, ale navíc na prvního místopředsedu jednoznačně doporučila Jeronýma Tejce, který je spolu s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou nejhlasitějším kritikem Sobotky.

„Bylo to první tajné hlasování o nominacích, proběhnuvší konference hlasovaly veřejně. O to více mě podpora jihočeské organizace těší,“ komentoval výsledek Tejc.

Pro Sobotkovu kandidaturu na předsedu hlasovalo jen 56 ze 144 účastníků konference. A to přesto, že nemá protikandidáta. Naopak Tejc jako možný druhý muž ČSSD získal 106 hlasů, současná dvojka Milan Chovanec 26. Před týdnem Tejc svého soka drtivě porazil i na jižní Moravě. Premiér přitom jasně preferuje Chovance.
K Tejcovi podle svých slov nemá důvěru.

Zimola se o nominaci na předsedu ani místopředsedu strany v domovské organizaci neucházel. Zopakoval, že o ně nebude bojovat ani na březnovém sjezdu. „Platí stále to, co říkám. Cítím se být povinován vůči svým hejtmanským povinnostem zde v Jihočeském kraji,“ řekl.


Vše o ČSSD čtěte zde >>>


Navzdory doporučení jihočeských a jihomoravských sociálních demokratů se Sobotka s Chovancem o své posty obávat nemusejí. Stále za nimi stojí jasná většina straníků včetně vlivné Prahy, kterou si Sobotka jako premiér naklonil dosazením Miloslava Ludvíka do křesla ministra zdravotnictví. 

Na posty řadových místopředsedů mají nominace například šef Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek či volební manažer ČSSD Jan Birke.

U jihočeské buňky naopak neuspěla ministryně práce Michaela Marksová. Poslední regionální konference strany se bude konat v Moravskoslezském kraji.