Sociální škrty ušetřily další miliardy

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Loni se snížily téměř všechny sociální dávky. Vládní škrty tak přinesly rozpočtu úsporu přes devět miliard.

Minulý rok mohlo původně do dávek a penzí putovat 477,27 miliardy. Vláda ale na jaře nařídila další škrty, takže resort měl ušetřit tři miliardy. Spolu s dalšími 6,3 miliardy korun byla tedy nakonec celková úspora trojnásobná.

Ministerstvo práce vyplatilo loni na dávkách a důchodech ještě zhruba o 6,3 miliardy méně, než počítal už seškrtaný rozpočet. Celkem tak na ně šlo přibližně 468 miliard korun. Proti původnímu, neupravenému loňskému rozpočtu je to pak dokonce o 9,3 miliardy méně. Vyplývá to z údajů ministerstva práce. Klesly téměř všechny sociální výdaje. Zvedly se jen u dávek v hmotné nouzi a u příspěvků pro postižené.

Resort loni očekával příjmy přes 381 miliard korun. Z toho mělo do jeho pokladny přitéct víc než 374 miliard na odvodech sociálního pojištění. Ve skutečnosti lidé odvedli o 12,3 miliardy méně. Celkové příjmy pak byly o 12,6 miliardy nižší. Nezaměstnanost totiž rostla, mzdy se většinou nezvyšovaly.

Nezaměstnanost dál poroste

Do dávek v hmotné nouzi putovalo loni o dvě pětiny peněz víc, než počítal schválený rozpočet. Loni potřební dostali 7,75 miliardy korun. Původně to mělo být 5,56 miliardy korun. Peníze plynuly hlavně do doplatků na bydlení. Postiženým ministerstvo rozdělilo o 355,25 milionu víc. Na příspěvky na mobilitu a pomůcky se vydalo 3,47 miliardy korun. Letos by to pak mělo být 3,71 miliardy.

Ministerstvo uspořilo 30 procent peněz, které měly původně téct do podpor v nezaměstnanosti. Ušetřilo na nich 3,74 miliardy korun. Lidé bez práce dostali celkem 8,74 miliardy. Letos se pro ně plánuje suma 9,8 miliardy. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) uvedla, že kvůli ekonomické krizi nezaměstnanost totiž jistě ještě poroste.

Postižení dostali méně

O čtvrtinu méně se vydalo na řešení insolvence i na další dávky postiženým. Do příspěvků na péči šlo místo původních 19,99 miliardy asi 18,39 miliardy. Částka tak byla o osm procent nižší. Výdaje na důchody byly o 247,41 milionu menší, tedy o necelé procento. Celkem se na penzích vyplatilo 372,75 miliardy korun. Zhruba o 14 procent, tedy o 3,27 miliardy byla nakonec nižší suma na nemocenské dávky. Vydalo se na nich 19,37 miliardy.

O asi 2,35 miliardy méně připadlo na dávky státní sociální podpory, mezi něž patří přídavek na dítě, rodičovská, příspěvek na bydlení, porodné a pohřebné. Celkem do nich putovalo 35,55 miliardy.