Soud nepřiznal Halbichovi nárok na odměnu za zastupování ČSSD

Lidový dům, sídlo ČSSD

Lidový dům, sídlo ČSSD Zdroj: ctk

Soud nepřiznal právníkovi Václavu Halbichovi nárok na 17 milionů korun za zastupování ČSSD v boji o Lidový dům. Dnešní verdikt není pravomocný. Halbich v žalobě žádal peníze jednak od sociální demokracie, jednak od společnosti Alba, které postoupil svou pohledávku vůči ČSSD jeho někdejší kolega Zdeněk Altner. Strana peníze pro právníky složila už před lety do soudní úschovy, protože nebylo zřejmé, komu je má vyplatit.

"Žalobce (Halbich) není věřitelem ČSSD, a to je důvod, proč žalobě nelze vyhovět," konstatovala soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Hana Marsová. Vyhověla tak argumentům právníka Alby Radka Závodného, který zdůrazňoval, že Altner byl jediný, kdo měl od ČSSD plnou moc k zastupování, a že z dvoustranné mandátní smlouvy nemohly Halbichovi plynout žádná práva ani povinnosti.

Altner, který v pondělí zemřel, letos na sociální demokracii vysoudil za právní služby 338 milionů korun. Mandátní smlouvu o zastupování ve sporu o sídlo ČSSD s ním podepsal tehdejší předseda strany a současný prezident Miloš Zeman. Bývalý notář Halbich tvrdí, že ke kontraktu později přistoupil společně s advokátem Zdeňkem Hájkem a že za práci nedostal zaplaceno. Zeman před soudem už dříve vypověděl, že pro něj byl jediným partnerem Altner. O žádné dohodě s Halbichem prý nevěděl.

Podle soudkyně vznikly práva a povinnosti včetně nároku na odměnu pouze mezi stranami mandátní smlouvy, tedy mezi ČSSD a Altnerem. Dohoda o přistoupení ke smlouvě mezi Altnerem, Halbichem a Hájkem na tom nic nezměnila. "Závěr o právu na odměnu nelze učinit ani z obsahu mandátní smlouvy, ani z vůle stran, které mandátní smlouvu uzavřely," konstatovala. Právní úkon, tedy uzavření smlouvy, je podle soudkyně nutné posuzovat k době, kdy byl učiněn, tedy k roku 1997. Následný vývoj podle ní nemůže napravit nebo změnit obsah vůle vyjádřené k datu uzavření smlouvy. Marsová ale zároveň nezpochybnila, že Halbich se na právních službách skutečně podílel.

Justice projednává Halbichovu žalobu už od roku 2003. Původně ji zamítla, muže se však zastal Ústavní soud. Altner v případu vystupoval jako svědek a Halbichovy zásluhy popíral. Notář podle něj poskytoval jen dílčí konzultace.

Halbich se z dnešního jednání omluvil, jeho závěrečný návrh přečetla soudkyně. "Altner tři roky nehnul prstem, vše jsme udělali Hájek a já. Věděli jsme, že jako právník je naprosto nepoužitelný," uvedl v něm. Zareagoval i na Altnerovo tvrzení, že ho Hájek s Halbichem nakonec "podrazili". "Kdyby každý podrazák podrážel jako Hájek a já, byl by svět asi o tisíc procent lepší," poznamenal.

Halbich také napsal, že nejen Altner, ale i Zeman ve svých výpovědích lhali. "Jeho výpověď mě překvapila, osobní averzi vůči mně nemůže mít. Byl jsem zapleten do prezidentovy politické hry, role fackovacího panáka se mi vůbec nelíbí," uvedl na adresu hlavy státu. Pozastavil se i nad tím, že mu Zeman před soudem komolil jméno - podle něj záměrně. Podotkl, že prezident používá "nečestný humor", který mu nelze oplatit, protože je prezident.

V závěrečném návrhu také vyzdvihl roli svého kolegy Hájka, jehož synové si přišli dnešní rozhodnutí vyslechnout. Právě Hájek podle něj vytvořil finální verze všech dokumentů, které pak veřejně prezentoval Altner. Halbich zmínil, že úspěch jeho žaloby by byl pro Hájkovy dědice důležitý nejen v rovině morální, ale i právní - osvědčil by tak jejich nárok na zbývající peníze složené v úschově.

Výběr hlavních událostí ve sporu o odměnu v kauze Lidový dům

Leden 2000 - Ústavní soud po šesti letech sporů určil vlastníkem Lidového domu společnost Cíl, která patří ČSSD. Smlouva o zastupování ČSSD byla uzavřena v roce 1997 se Zdeňkem Altnerem, později k ní údajně přistoupili právníci Zdeněk Hájek a Václav Halbich.

Listopad 2004 - Obvodní soud pro Prahu 1 uznal část Altnerových nároků na odměnu za právní služby - pohledávku 18,5 milionu korun, ČSSD se ale odvolala. Sumu Altner vypočítal jako desetinu z částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Altner později podal mnoho žalob a stížností, jen k Ústavnímu soudu (ÚS) jich přišlo několik desítek.

Červenec 2005 - Altner neuspěl s návrhem na obstavení domu.

29. června 2006 - Altner řekl, že mu ČSSD dluží nejméně 17,5 miliardy korun. Odměna samotná podle něj byla asi 94 milionů, zbytek tvoří smluvní pokuty a penále. Altner také potvrdil, že mu ČSSD v roce 2000 vyplatila 16 milionů korun, zatímco on tehdy požadoval trojnásobek. Zbylé dvě třetiny částky dala do právní úschovy s odůvodněním, že se jich domáhají dva jeho asistenti.

Leden 2007 - Soud zastavil řízení o Altnerově nároku na 72 milionů korun, neboť nezaplatil soudní poplatek.

18. ledna 2007 - Altner podal návrh na prohlášení konkurzu na majetek ČSSD. Soud návrh zamítl.

13. března 2007 - Altner podal trestní oznámení na tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a další lidi z ČSSD, a to kvůli údajnému zkreslování výše majetku strany.

Březen 2007 - Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman opustil stranu. Příčinou byl konflikt mezi ním a Paroubkem, smlouvu s Altnerem podepsal Zeman a podle Paroubka byl za kauzu zodpovědný.

18. května 2007 - Městský soud v Praze odmítl Altnerovo odvolání a ukončil spor, ve kterém vymáhal 72 milionů korun.

Říjen 2008 - Podle ČSSD soud zastavil řízení, kterým se Altner domáhal zaplacení smluvní pokuty 1,7 milionu korun denně.

14. května 2009 - Soud rozhodl, že se Altner má omluvit ČSSD za výroky, které pronesl na její adresu v souvislosti se spory.

11. listopadu 2009 - ÚS vyhověl stížnosti Halbicha, jenž se domáhá peněz za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům.

10. května 2010 - Altner uvedl, že dal v roce 2008 své pohledávky vůči ČSSD do zástavy švýcarské firmě H-Holding. Firma je později získala jako takzvanou propadnou zástavu.

16. června 2010 - Altner podal žalobu proti ČSSD, společnosti Cíl a Paroubkovi. Požadoval, aby společně zaplatili 176 milionů korun jako náhradu škody. Následně požádal soud o obstavení majetku ČSSD a Paroubka. Altner řekl, že honorář, který mu, respektive firmě H-Holding, ČSSD dluží, se už vyšplhal s pokutami na 30 miliard korun.

3. listopadu 2010 - ÚS odmítl stížnost, jíž chtěl Altner dosáhnout zrušení výsledků ČSSD v jarních sněmovních volbách a zákazu účasti ČSSD v komunálních a senátních volbách.

19. ledna 2011 - Altner byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů České advokátní komory.

30. října 2012 - Soud na Altnerův návrh zahájil insolvenční řízení s ČSSD. V listopadu 2012 soud insolvenční návrh odmítl.

Listopad 2015 - Soud začal řešit žalobu Halbicha, který se domáhá 17 milionů korun za práci pro ČSSD. Žaluje společnost Alba, které Altner v roce 2000 postoupil svou pohledávku vůči ČSSD, i ČSSD.

31. března 2016 - Pražský městský soud rozhodl, že ČSSD musí zaplatit Altnerovi přes 18,5 milionu korun. Kromě toho mu má strana zaplatit také pokutu za 16 let, celkem 337 milionů korun.

6. dubna 2016 - Vedení ČSSD rozhodlo, že si strana vezme úvěr 338 milionů korun. Schválilo návrh úsporných opatření.

14. dubna 2016 - Skončila lhůta pro zaplacení dluhu. ČSSD oznámila, že zatím nezaplatí, nejprve uspokojí Altnerovy věřitele.

18. dubna 2016 - Altner požádal Obvodní soud pro Prahu 1, aby straně zakázal nakládat s penězi na jejích účtech. O den později tak učinil znovu. Soud oběma žádostem nevyhověl.

23. dubna 2016 - Altner potvrdil, že podal exekuční návrh na ČSSD.

17. května 2016 - ČSSD dohromady Altnerovým věřitelům zaslala už bezmála 9,5 milionu korun.

30. května 2016 - Pražský městský soud zamítl námitku ČSSD, podle níž jsou Obvodní soud pro Prahu 1 a jeho soudci podjatí při rozhodování o exekuci strany, kterou Altner navrhl.

7. června 2016 - ČSSD zatím nemusí platit Altnerovi téměř 338 milionů korun. Nejvyšší soud vyhověl námitkám sociálních demokratů a odložil vykonatelnost pravomocného rozhodnutí.

25. června 2016 - Radiožurnál informoval, že sociální demokraté koupili pětimilionový dluh Altnera a vedou proti němu exekuci.

7. listopadu 2016 - Altner (69) zemřel.

8. listopadu 2016 - Soud nepřiznal Halbichovi nárok na 17 milionů korun za zastupování ČSSD. Verdikt není pravomocný.