Soud uznal právníku Kindlovi nárok na odměnu tři miliony za spor s Diag Human

Milan Kindl

Milan Kindl Zdroj: ČTK

Krevní plazma
Krevní plazma
Krevní plazma
4
Fotogalerie

Obvodní soud pro Prahu 2 přiřkl dalšímu rozhodci z kauzy Diag Human Milanu Kindlovi odměnu přes tři miliony korun s úroky za práci na vleklém sporu státu s firmou na výrobu a zpracování krevní plazmy. Soudkyně Šárka Henzlová tak plně vyhověla žalobě bývalého děkana plzeňské právnické fakulty na ministerstvo zdravotnictví. Vycházela při tom mimo jiné z toho, že Nejvyšší soud před nedávnem definitivně potvrdil za tuto práci stejnou částku Petru Kuželovi. Rozhodnutí není pravomocné, úřad má nyní lhůtu na odvolání.

"Soud dospěl k názoru, že žaloba je po právu," prohlásila soudkyně. Smlouvu mezi arbitry a ministerstvem, přestože ji neuzavřely písemně, uznaly soudy za platnou. Podobně se vyjádřil ve svém závěrečném návrhu i Kindlův právník Tomáš Kindl. "V témže řízení byla jinému rozhodci soudem přiznána tato částka. Ultimátnější určení obvyklé částky neznám," dodal. Právní zástupce ministerstva s tím ale nesouhlasí, podle něj soudy věc hodnotily nesprávně.

Kindl se žalobou domáhá zaplacení 3,092.143 korun s úrokem. Podle něj mu byla tato odměna slíbena již v roce 2013, stát mu ale nezaplatil. Obvodní soud uznal Kindlův nárok již podruhé. Jeho první rozhodnutí z loňského roku však zrušil pražský městský soud.

Se státem se o vyplacení odměny soudili také další dva arbitři z kauzy Diag Human Kužel a Jiří Schwarz. Bývalý předseda Hospodářské komory Kužel loni v říjnu spor pravomocně vyhrál, Nejvyšší soud pak letos odmítl dovolání protistrany. Ministerstvo zdravotnictví mu tak musí zaplatit přes tři miliony. Schwarz se svou žalobou neuspěl.

Firma Diag Human se s Českem léta soudila kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Trojice rozhodců vydala usnesení, jímž arbitráž zastavila. Usnesení odůvodnila tak, že věc již byla rozhodnuta v roce 2002, kdy stát firmě vyplatil 326 milionů za poškození dobrého jména, takže všechna následující rozhodnutí ve věci nemají právní účinky.

Rozhodci Schwarz, Kindl a Kužel poslali v květnu 2016 členům vlády dopis, ve kterém uvedli, že se na zaplacení odměny dohodli s bývalým ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem. Podle ministerstva měli dostat celkově 18,5 milionu, polovinu z toho od státu. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s vyplacením peněz souhlasil, proti byli ale další členové vlády z hnutí ANO. Arbitři se následně začali soudit.