Soudce Elischer obviněný z úplatkářství půjde do vazby

Soudce Elischera, který je obviněn z přijímání úplatků, poslal obvodní soud do vazby.

Soudce Elischera, který je obviněn z přijímání úplatků, poslal obvodní soud do vazby. Zdroj: Aktu.cz

Soudce Ivana Elischera, který je obviněn z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných, poslal ve čtvrtek obvodní soud do vazby. Novinářům to po jednání řekli soudcova advokátka Lucie Kýčková a státní zástupce Vladimír Pazourek. Podle soudu existuje důvodná obava, že by Elischer mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky či opakovat trestnou činnost.

"Soud shledal dva vazební důvody - vazbu koluzní a vazbu předstižnou, takže z tohoto důvodu byl klient vzat do vazby - s tím, že proti rozhodnutí je podána stížnost," řekla právnička. "Samozřejmě s tím nesouhlasíme, my jsme navrhovali zcela opačný postup," dodala. Její klient si s ohledem na citlivost kauzy nepřeje o věci podrobněji informovat, uvedla.

Podle usnesení o zahájení stíhání hrozí sedmapadesátiletému Elischerovi až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování. Trestnou činnost páchal soudce podle vyšetřovatelů nejméně od května 2016. Údajně přijal úplatek od vietnamské skupiny, kterou soudil v drogové kauze.

Zprostředkovatelem korupce je podle dokumentu Hung Quoc Nguyen, který je v kauze také obviněn. I jeho ve čtvrtek soud do vazby poslal. Jeho "velmi blízké a nadstandardní vztahy" se soudcem jsou prý zadokumentovány nejméně od července 2013. S Vietnamcem se Elischer scházel i v kanceláři vrchního soudu.

Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze.

Spolu s Elischerem a Nguyenem čelí obvinění další čtyři lidé, u třech z nich ve čtvrtek soud rozhodl, že do vazby nepůjdou. Řekl to mluvčí soudu Michal Dvořák. "V těchto případech došlo k propuštění ze zadržení na svobodu, neboť soudce u těchto obviněných neshledal vazební důvody," uvedl Dvořák. U posledního obviněného podle Dvořáka jednání dosud neskončilo, výsledek bude moci mluvčí sdělit zítra.

Podle Pazourka je kauza závažná. "Vzhledem k tomu, že dozor provádí Městské státní zastupitelství, které je věcně příslušné, tak bych to hodnotil tak, že věc je závažná," řekl. Dodal, že případ blíže komentovat nebude. "Vyšetřování teprve započalo, je v raných fázích, takže vyjadřovat se je velice předčasné," uvedl.

O Elischerově stížnosti by měl rozhodnout pražský městský soud. Do doby, než bude projednána, soudce zůstane ve vazbě. Pokud by městský soud rozhodl o tom, že vazba není důvodná, musel by být Elischer okamžitě propuštěn na svobodu.