Soutěž na konzervy opět nevyšla, přihlásil se jediný uchazeč

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: BrokenSphere via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ani druhý pokus zvýšit zásoby masových konzerv ve státních rezervách pro případ humanitární situace státu nevyšel. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) zruší veřejnou soutěž vypsanou přede dvěma měsíci na dodávku 180 tun konzerv šunky, vepřového a lunchmeatu za zhruba dvacet milionů korun.

„Na tuto veřejnou zakázku se přihlásil pouze jeden uchazeč. Tendr bude muset být podle zákona o veřejných zakázkách zrušen,“ uvedl mluvčí SSHR Jakub Linka. „V takovém případě se obálka neotevírá. Proto nemůžeme sdělit ani jméno uchazeče, ani podrobnosti jeho nabídky,“ dodal.

Nynější soutěž tak dopadla stejně jako ta z února minulého roku. Tehdy se také přihlásil jediný zájemce a správa tendr musela ukončit. SSHR nyní nepomohlo ani to, že zakázku rozdělila na tři části po šedesáti tunách s cílem přilákat větší počet dodavatelů.
Dodávka konzerv je součástí plánu na zvýšení nouzových zásob potravin.

Správa tím navazuje na snahu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zajistit zvýšení potravinových rezerv. Zásoby potravin by teď v Česku vystačily stěží na několik dnů, a to i přesto, že přede dvěma lety tehdejší vláda Petra Nečase rozhodla o zvýšení rezerv. To se ale podle ministerstva zemědělství nestalo.