Špičky sociální demokracie tlačí na změny ve středočeské buňce

Miichal Hašek, ČSSD

Miichal Hašek, ČSSD Zdroj: E15

Vedení středočeské ČSSD nadále ignoruje výzvu ÚVV strany a v souvislosti s kauzou Davida Ratha odmítá rezignovat. První místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek trvá na tom, že změny jsou nutné. Stejný názor má i jeho kolega Lubomír Zaorálek.

„Očekávám, že se situací bude po návratu předsedy Bohuslava Sobotky ze zahraniční služební cesty znovu zabývat grémium a že vydáme jasný signál o nutnosti změn ve středočeské organizaci,“ konstatoval Hašek. „To, co řekl výkonný výbor, bude muset být naplněno. Jiný postup nevidím,“ přidal se Zaorálek.

Krajský výkonný výbor ČSSD ve středu večer rozhodl, že politickou odpovědnost za Rathův případ musí nejprve vyvodit rada kraje, kterou tvoří jen socialisté. „Důvodem je, že nesou odpovědnost za exekutivní řízení kraje,“ stojí v usnesení buňky.

Čtěte také:

Bradáčová povolila Rathovi promluvit na jednání sněmovny

Politici ČSSD začali ztrácet popularitu

Sobotka: ČSSD bude hlasovat pro zbavení imunity poslance Ratha

Oponent vedení středočeské ČSSD, poslanec Milan Urban je z rozhodnutí rozladěný. „Sebereflexe nula,“ prohlásil. Za podivné označil i to, že krajský výbor si postup odhlasoval tajně.

Emmerová chce přerušit členství

Poslankyně ČSSD Milada Emmerová chce kvůli kandidatuře za Stranu práv občanů – zemanovce ve volbách v Plzeňském kraji přerušit členství ve straně, v poslaneckém klubu ČSSD ale hodlá zůstat. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky ale kandidaturou za jinou stranu skončí Emmerové členství v ČSSD i v klubu. Vyzval ji také, aby se vzdala mandátu.