Špidla bude šéfporadcem Sobotky, ministrem práce má být Krčál

Vladimír Špidla

Vladimír Špidla Zdroj: Anna Vackova

Vladimír Špidla se nestane ministrem, ale šéfem poradců pravděpodobného budoucího premiéra Bohuslava Sobotky. Cesta do vlády se tak zřejmě otevřela radnímu pro sociální a rodinnou politiku Petru Krčálovi z Vysočiny. Ten bude v neděli jednat s Bohuslavem Sobotkou.

Na všech ministerských kandidátech se již shodlo grémium ČSSD, šéf strany Bohuslav Sobotka je také představil prezidentovi Miloši Zemanovi.

Vladimír Špidla, který byl v užším výběru kandidátů na ministra práce a sociálních věcí však nakonec ve vládě nebude. „Ano, je to tak. Chci využít jeho zkušeností bývalého eurokomisaře a bývalého předsedy vlády,“ řekl serveru iDnes k budoucímu Špidlovu působení Sobotka.

Schůzky kandidátů se Sobotkou

Ministrem práce a sociálních věcí by se v nové vládě mohl stát sociální demokrat Petr Krčál, radní Kraje Vysočina. Jak uvedl, byl pozván na schůzku s předsedou strany a pravděpodobným příštím premiérem Bohuslavem Sobotkou. Sejít se mají v neděli odpoledne. Další z možných adeptů, stínový ministr práce Roman Sklenák, uvedl, že zůstane šéfem sociálnědemokratických poslanců.

Podle Krčála je pravděpodobné, že nabídka na vedení ministerstva práce během nedělní schůzky padne. „Ale bude to pravděpodobně širší debata, nejen o ministerském postu, ale samozřejmě i o situaci v tom resortu,“ uvedl Krčál. Jedním z témat podle jeho očekávání bude kolabující systém pro vyplácení dávek. „Bude nutno tu situaci řešit,“ řekl.

S řadou potencionálních kandidátů do vlády za sociální demokracii se Sobotka sešel už v pátek. Nechtěl ale úplně potvrdit, že se setkával právě s budoucími ministry. Za Sobotkou byli například pravděpodobný ministrem průmyslu a obchodu Jan Mládek, hlavní kandidát do čela zdravotnictví Svatopluk Němeček, možný ministr školství Marcel Chládek nebo Jiří Dienstbier, který by mohl být kandidátem na ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti.

S možným budoucím ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a ministrem vnitra Milanem Chovancem se šéf ČSSD viděl na pátečním ranním stranickém grémiu. Kandidáti hnutí ANO a KDU-ČSL na ministry jsou již známi.

Přehled kandidátů na členy vznikající vlády
ČSSD (pravděpodobní kandidáti dle informací ČTK):
Premiér: Bohuslav Sobotka
Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál
Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier
Ministr průmyslu: Jan Mládek
Ministr školství: Marcel Chládek
Ministr vnitra: Milan Chovanec
Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek
Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček
ANO 2011 (jména potvrzena):
Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: Andrej Babiš
Ministr dopravy: Antonín Prachař
Ministr obrany: Martin Stropnický
Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová
Ministryně spravedlnosti: Helena Válková
Ministr životního prostředí: Richard Brabec
KDU-ČSL (jména potvrzena):
Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek
Ministr kultury: Daniel Herman
Ministr zemědělství: Marian Jurečka.

Pavel Páral: Koalice hloupých nápadů