Spory v Agelu. Akcionář Polach chce odvolat Chrenka

Tomáš Chrenek

Tomáš Chrenek Zdroj: Euro - Jan Rasch

Menšinový akcionář zdravotnického holdingu Agel Martin Polach chce odvolat většinového vlastníka Tomáše Chrenka z řídících orgánů firmy. Chrenek podle Polacha porušil povinnosti při výkonu funkce v holdingu s tržbami v řádu miliard korun.

Oba akcionáři podle deníku vedou spory o směřování firmy a odkup podílů. Podle týdeníku Euro se ale o Agel zajímá fond spojený s Andrejem Babišem, jehož firmě Agrofert patří i skupina Mafra, vydavatel deníku Dnes. Právě ten o Polachově záměru informoval.

Polach vlastní čtvrtinu akcií Agelu a Chrenek zbývající tři čtvrtiny. Na úterní valné hromadě společnosti chce Polach prosadit nové stanovy a odvolání členů dozorčí rady Chrenka a Jakuba Kotrby i člena představenstva Libora Vrby. Polach podle deníku argumentuje tím, že nejednali s péčí řádného hospodáře a před zájmy firmy upřednostňovali zájmy majoritního akcionáře, tedy Chrenka. Sám Chrenek se k obviněním nevyjádřil.

Chrenek Palacha odstřihl od Agelu

Podle deníku se Polach neúspěšně snaží prodat svůj podíl v Agelu. Předkupní právo má Chrenek, který ale akcie koupit nechce a odmítá také prodat Polachovi svůj podíl. Polacha odstřihl od řízení holdingu i od výnosů ze zisku, píše list, podle které si Polach odvoláním Chrenka může usnadnit prodej svých akcií. Polach si je cení na čtyři miliardy korun podle posudku, který odhaduje hodnotu Agelu na 17 miliard. Deník ale píše, že podle odborníků by se firma mohla prodat spíše za deset miliard.

Týdeník Euro již v úterním vydání napsal, že Polachovi se sice nedaří prodat podíl v Agelu, ale mohl by někomu za úplatu podstoupit výkon akcionářských práv. Nabídku již údajně dostal od fondu Hartenberg Holding, který spravuje kapitál ministra financí Babiše (ANO). Euro spekuluje, že se snahou o ovládnutí Agelu souvisí i Babišovy útoky na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), kterými si podle týdeníku Babiš posiluje vliv na zdravotnictví. Šéf fondu Josef Janov ovšem nyní tvrdí, že o Polachova práva zájem nemá, píše Euro.