Spory v pražské TOP 09 gradují, Hudeček vyzval rivala Vávru k odstoupení

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: Anna Vackova, E15

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) vyzval svého stranického rivala, předsedu pražské TOP 09 Jiřího Vávru k odstoupení. Učinil tak kvůli fotkám, na nichž média Vávru zachytila na narozeninové oslavě kontroverzního podnikatele Tomáše Hrdličky. Pokud Vávra neodstoupí, bude vyloučen, řekl Hudeček. Vávra odchod ze strany odmítl. Prý k němu není důvod.

O pražské TOP 09 se dlouhodobě diskutuje kvůli její rozpolcenosti. Vávra se jako předseda pražské organizace a první náměstek primátora nedostal v komunálních volbách na kandidátku TOP 09, kterou sestavil Hudeček. Vávra v pondělí ČTK řekl, že volební výsledek TOP 09, která v Praze skončila těsně druhá za ANO, považuje za prohru.

„Je pravda, že kdyby TOP 09 vedl v Praze jiný lídr, byla by i jiná kampaň,“ řekl v narážce na jedničku kandidátky Hudečka. Podle něj bude muset strana přistoupit k „vnitřní sebereflexi“.

Vávra: Na žádné oslavě jsem nebyl

Fotografie o účasti Vávry na Hrdličkově oslavě dnes uveřejnil server blesk.cz. Hudeček následně uvedl, že jestli se potvrdí informace o setkání Vávry s Hrdličkou, bude žádat okamžité Vávrovo vyloučení ze strany „neboť by svým setrváním představoval hrozbu návratu pořádků před rokem 2010“. České televizi Hudeček řekl, že vedení TOP 09 se bude situací kolem Vávry zabývat ve středu na mimořádném jednání předsednictva strany.

Vávra tvrdí, že na Hrdličkově oslavě nebyl. S kontroverzním podnikatelem se prý „nezná a nebaví“. „Byl jsem pozván na narozeninovou oslavu zastupitele Ivana Vinše (zastupitel Prahy 10 pozn.red.) a netušil jsem, jací budou další účastníci,“ uvedl. Setkání s Vávrou popřel také sám Hrdlička. „Je to buď novinářská kachna, anebo podpásový boj v rámci TOP 09. Žádnou narozeninovou párty jsem nedělal a narozeniny neslavil. Navíc pana Vávru neznám,“ napsal podnikatel ČT v SMS.

Jiří VávraJiří Vávra | ctkVávra odchod ze strany odmíta. Prý k němu není důvod

„To, že tuto již nikterak žhavou skutečnost zveřejnil deník Blesk přesně v den konání valné hromady společnosti Pražské služby, na které hájím zájmy Hlavního města Prahy, jen dokazuje, jakými způsoby vlastník Blesku prosazuje své zájmy na úkor Prahy. Jen podotýkám, že společnost EP Industry je ve sporu s městem a chce donutit Prahu, aby prodala spalovnu v Malešicích skupině, která ovládá i nevlivnější bulvární deník v České republice. Tím by městu a jeho obyvatelům vznikla těžko napravitelná ztráta, kterou by již nikdy nebylo možné zvrátit,“ napsal v tiskové zprávě Vávra.

„Tvrzení pana Vávry je nesmyl, EP Industries fotoreportérům Blesku nezadává, co mají fotit,“ reagoval mluvčí společnosti Daniel Častvaj. Majoritním akcionářem EP Industries je s 60 procenty Daniel Křetínský, který spoluvlastní vydavatelství Czech News Center vydávající Blesk.

Hudeček: Na Hrdličku je napojena i podstatná část ANO v Praze

„Podstatná část zastupitelského klubu hnutí ANO byla personálně sestavena Radmilou Kleslovou, a je tudíž napojena na osobu pražského kmotra Hrdličky,“ tvrdí primátor. Hrdličku i Kleslovou totiž spojuje domovská radnice Prahy 10. „To je ostatně principiální důvod nemožnosti jakékoliv budoucí spolupráce s hnutím ANO v Praze,“ doplnil.

Klesová, která je členkou vyjednávacího týmu o koalici na pražském magistrátu, sdělila, že s Hrdličkou nemá nic společného. „Pan Hudeček neunesl porážku, bojuje v TOP 09 o přežití, a tak se rozhodl, že začne do všech kopat a bude přitom jen tupě opakovat věty, které si přečetl v novinách,“ sdělila.

TOP 09 s ANO spolupráci opakovaně odmítly. Nejpravděpodobněji se zatím jeví spolupráce kopírující vládní úroveň, v případě Prahy je to vítězné ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN). ANO vyhrálo volby se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila v metropoli dosud vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech má v 65členném zastupitelstvu Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM po čtyřech křeslech.