Správa IT agendy vyplácení dávek přejde po roce a půl zpět pod OKsystem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil své dřívější rozhodnutí, že na IT služby související s výplatou sociálních dávek měla být vypsána soutěž. Počítačovou agendu úřadů práce navíc převezme původní správce OKsystem, současní dodavatelé musí odejít.

Antimonopolní úřad se případem zabýval už podruhé. V prvním kole uložil půlmilionovou pokutu také ministerstvu práce a sociálních věcí, které nyní vyvázlo bez trestu. Sankci 500 tisíc korun za porušení zákona o veřejných zakázkách nyní dostalo pouze ministerstvo vnitra jako centrální zadavatel.

„Rozhodnutí není dosud pravomocné a účastníci řízení proti němu mohou podat rozklad,“ řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Aktuální rozhodnutí se týká pouze dvou dodatků smlouvy se společností Fujitsu Technology Solutions.

Ministerstvo práce se na původního správce systému musí spolehnout až v okamžiku, kdy bude rozhodnutí ÚOHS pravomocné. „Jsme schopni výplatu dávek převzít tak, aby jejich příjemci nic nepoznali, a to v horizontu dvou tří měsíců. Jde jen o otázku migrace dat,“ řekl listu Dnes Martin Procházka, šéf firmy OKsystem, která agendu zajišťovala od roku 1993.

Dodavatele nynějšího systému nevybralo někdejší vedení ministerstva práce v tendru. Připojilo se jen k rámcové smlouvě resortu vnitra se společností Fujitsu. Proto musí pokutu zaplatit právě vnitro.

Současné počítačové systémy na výplaty dávek používají úřady práce už rok a půl a dodnes pořádně nefungují. ÚOHS je zakázal už dříve, případ se ale ještě vrátil k projednání.

Výběr systému měl na starosti bývalý náměstek exministra Jaromíra Drábka Vladimír Šiška. Policie ho loni obvinila z podplácení při jedné ze zakázek. Bývalému dodavateli údajně nabídl jinou velkou zakázku za stažení stížnosti k antimonopolnímu úřadu.