Stamilionový tendr na sociální dávky je stále bez vítěze

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová během tiskové konference po jednání Předsednictva ČSSD (15. 7. 2019)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová během tiskové konference po jednání Předsednictva ČSSD (15. 7. 2019) Zdroj: Blesk:Karel Kopáč

Jednání vlády: Ministryně Jana Maláčová
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se s kolegy připravuje na začátek jednání vlády (20. 5. 2019)
3
Fotogalerie

Ani osm měsíců po uzavření stamilionového tendru na nový informační systém pro vyplácení dávek není jasné, kdo bude od roku 2021 jeho dodavatelem. Důvodem je, že ministerstvo práce a sociálních věcí muselo požádat firmu DXC Technology, která výběrové řízení vyhrála, o zdůvodnění výrazně nižší ceny, než kterou nabídla konkurence.

Přikázal mu to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Vyhověl tak firmě OKsystem, která s nabídkou 829 milionů korun skončila druhá. Vítěz tendru požadoval za služby 269 milionů. Vyplácení dávek nyní spravuje OKsystem za půl miliardy korun ročně, smlouvu získal už v 90. letech.

„Dostáváme se do časového presu. Existují dvě až tři možnosti řešení včetně obnovení spolupráce s dosavadním dodavatelem,“ řekl náměstek ministerstva Jan Baláč, který má ICT na starosti.

„Pokud bude potvrzen původní vítěz, bude to moci OKsystem znovu napadnout,“ dodal Baláč s tím, že ve hře je i mimosoudní dohoda s OKsystemem.