Vyplácení dávek má zlevnit. Zakázku vyhrál nástupce Hewlett-Packard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
4
Fotogalerie

Ministerstvo práce uzavřelo stamilionový tendr na jednotný informační systém. Jeho dosavadní dodavatel a správce OKsystem v něm podle informací serveru E15 prohrál. Nyní běží lhůta na odvolání. Informaci jako první ve středu přinesl Ekonomický deník.

Celých pětadvacet let spravovala softwarová firma OKsystem vyplácení sociálních dávek. Teď by ale měla skončit. Ve výběrovém řízení na nový jednotný systém zvítězila podle informací deníku E15 společnost DXC Technology. Měla nabídnout 269 milionů korun oproti 824 milionům požadovaných firmou OKsystem. Zadávací dokumentace stanovila hodnotu zakázky na 270 milionů.

Výsledek tendru potvrdil ředitel OKsytem Vítězslav Ciml. „Nabídka naší společnosti byla celkově hodnocena lépe z pohledu funkčnosti, avšak cenový rozdíl mezi oběma nabídkami byl natolik velký, že v celkovém součtu bodů byla úspěšnější konkurence,“ uvedl Ciml.

Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo, že v pondělí zaslalo výsledek účastníkům tendru. Těm běží lhůta pro podání námitek. „Hlavní prioritou je, že nebude jakkoli ohroženo vyplácení dávek, což ministerstvo považuje za zcela zásadní,“ uvedla šéfka tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí Barbara Hanousek Eckhardová s tím, že cena nebyla jediným hodnotícím kritériem.

Úřad loni na podzim prodloužil smlouvu OKsystem na další dva roky, což podle jeho šéfky Jany Maláčové (ČSSD) vyjde na jednu miliardu. Vítězná DXC Technology by výplatu dávek měla zajišťovat nejpozději od konce listopadu 2020. Mezitím by měl její systém obstarávat výplatu nepojistných dávek, jako je například podpora v hmotné nouzi. „Doufáme, že se výplatu všech sociálních dávek podaří výrazně zlevnit, přičemž systém bude plně funkční,“ řekl zdroj blízký vládě.

Tendr vyhlásila v prosinci 2017 tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD), uzávěrka podání nabídek byla loni v dubnu. Rok předtím se pokusila vypovědět OKsystem smlouvu, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže však vyhověl stížnosti firmy. Nejvyšší kontrolní úřad pak letos nařkl Marksovou z nehospodárnosti právě kvůli vysokým výdajům na informační systémy.

Nebylo to poprvé, kdy chtěl stát dodavatele systému změnit. Antimonopolní úřad zasáhl i v roce 2012, kdy zrušil zakázku pro společnost Fujitsu Technology Solutions. Vedení resortu v čele s Jaromírem Drábkem (TOP 09) tehdy nevypsalo výběrové řízení a připojilo se k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s Fujitsu.

Vyjádření firem OKsystem ani DXC Technology se deníku E15 zatím nepodařilo získat. DXC Technology vznikla fúzí CSC a divize podnikových služeb Hewlett Packard Enterprise, v Česku působí od roku 2017. Podle firemní prezentace poskytuje služby téměř šesti tisícům klientů v sedmi desítkách zemí. OKsystem je česká společnost, která vznikla před více než šestadvaceti lety. Na svých internetových stránkách uvádí, že má desetitisíce uživatelů. Zákazníky má zejména v České republice a také v Evropě a USA.