Starosty opět povede Gazdík, neměl protikandidáta

Staronový předseda STAN Petr Gazdík na volebním sjezdu strany

Staronový předseda STAN Petr Gazdík na volebním sjezdu strany Zdroj: ctk

Předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se podle očekávání stal po dvou letech znovu Petr Gazdík. Místopředseda Sněmovny a dosavadní první místopředseda hnutí neměl protikandidáta. Na sněmu v Průhonicích získal od delegátů 133 hlasů ze 144 možných. Šéfem hnutí byl zvolen na rok do řádné volby celého vedení. Jeho novým zástupcem by zvolen kolínský starosta Vít Rakušan. Ani on neměl soupeře a dostal ve volbách prvního místopředsedy 137 hlasů.

Staronový předseda stál v čele hnutí od roku 2009 a úspěšně jej dovedl do Parlamentu v rámci spolupráce s TOP 09. Před dvěma lety se nechal vystřídat libereckým hejtmanem Martinem Půtou. Půta se však předloni výkonu funkce vzdal, a to kvůli obvinění z přijetí úplatku v souvislosti s rekonstrukcí kostela svaté Máří Magdalény v Liberci. Od té doby Gazdík STAN řídil.

Starostové se za svého bývalého předsedu Půtu, který obvinění odmítá, v tomto sporu postavili. I Gazdík věří, že se politik, stíhaný podle něj nespravedlivě, do funkce vrátí.

Gazdíkovým úkolem nyní bude provést hnutí úspěšně zejména podzimními krajskými volbami, které podle něj budou zároveň volbami o budoucnosti státu. Česko podle Gazdíka trápí „tichá krize“ a neklid hlavně v souvislosti s uprchlickou krizí. Zemi chybí strategická vize, jak toto překonat, Starostové by měli být schopni takovou vizi nabídnout, uvedl Gazdík.

Prioritou veřejné služby

Rakušan je také kandidátem STAN na středočeského hejtmana a jako takový se delegátům sněmu představil spolu s dalšími krajskými lídry. Do krajských voleb jde STAN většinou společně s regionálními středovými uskupeními, mezi něž patří Východočeši, zlínské hnutí ZVUK12, olomoucká Nezávislá volba nebo plzeňští Občané Patrioti.

Klíčovou programovou prioritou programu STAN bude bezpečnost a nutnost přípravy krizových plánů v různých oblastech. Hnutí klade důraz také na dostupnost veřejných služeb. Starostové a nezávislí slibují rovněž otevřenost hospodaření krajů, budou se navíc snažit o změny v jejich financování ze sdílených daní. Tyto peníze by se měly mezi jednotlivé regiony podle STAN rozdělovat na základě obdobných kritérií jako v případě obcí.

Petr Gazdík (41)
Datum a místo narození: 26. června 1974 v Uherském Hradišti
Vzdělání: v roce 1996 dokončil studium na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, obor učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů (matematika-zeměpis).
Současné funkce: místopředseda Poslanecké sněmovny (od prosince 2013), předseda hnutí Starostové a nezávislí (2009-14, od dubna 2016); poslanec (2010-srpen 2013; znovu od října 2013); člen zastupitelstva Zlínského kraje (od 2008); předseda občanského sdružení MAS Východní Slovácko (od 2005); místostarosta obce Suchá Loz na Uherskohradišťsku (od 2010).
Předchozí zaměstnání a funkce: učitel na Základní škole Josefa Bublíka v Bánově (1996-2002); starosta obce Suchá Loz (2002-2010); místopředseda regionu Východní Slovácko (2004-2008); člen dozorčí rady akciové společnosti Uherskohradišťská nemocnice (2010-2013); předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové (2010-srpen 2013 a 31. října až 27. listopadu 2013), první místopředseda (od března 2014 do dubna 2016) a zastupující předseda STAN (od listopadu 2014 do dubna 2016).
Politické působení: angažoval se v hnutí Nezávislí starostové pro kraj, které vzniklo v roce 2004 ve Zlínském kraji. V únoru 2009 se hnutí přejmenovalo na Starostové a nezávislí (STAN) a Gazdík se stal jeho předsedou. V červenci 2009 pak Starostové a nezávislí uzavřeli smlouvu o strategické spolupráci se stranou TOP 09.
Rodina: je ženatý, s manželkou Evou má tři dcery a syna.
Ostatní
Mezi jeho zájmy patří skauting a florbal.
V polovině roku 2007 podala Suchá Loz, kde byl Gazdík starostou, spolu s obcí Vysoké Pole žalobu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku kvůli údajné daňové diskriminaci menších obcí. Žaloba byla stažena poté, co v říjnu 2007 vláda schválila novelu zákona o rozpočtovém určení daní, kterou obě radnice požadovaly.
Gazdík byl v lednu 2008 jedním ze zakladatelů Sdružení místních samospráv České republiky (SMS). Organizace vznikla jako protipól Svazu měst a obcí, který podle SMS nedostatečně hájil zájmy malých obcí.
Koncem května 2013 Gazdík prohlásil, že váhá se svou kandidaturou v dalších volbách do Poslanecké sněmovny. Zdůvodnil to znechucením ze stavu současné české politiky. Nakonec úspěšně kandidoval a stal se místopředsedou Sněmovny.
Gazdík stál v čele STAN od jeho vzniku v roce 2009, na sněmu v březnu 2014 funkci již neobhajoval a stal se prvním místopředsedou. „Starostové a nezávislí nemají být kultem jedné osobnosti. Potřebujeme přehodit výhybku,“ řekl před sněmem a dodal, že chce předsednický post opustit také z rodinných důvodů, neboť se mu má brzy narodit čtvrté dítě. Již v listopadu 2014 se však musel jako první místopředseda znovu ujmout řízení hnutí, neboť jeho nástupce v čele STAN Martin Půta obviněný pro podezření z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci, se výkonu funkce předsedy do vyřešení případu vzdal.