Startuje premiérův běh o přežití

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Nynější a následující týden budou pro vládní koalici a hlavně premiéra Petra Nečase mimořádně důležité. Jeho „běh o přežití“ odstartuje dnes na půdě dolní komory parlamentu, finále se pak odehraje první listopadový víkend v Brně na volebním kongresu ODS. Nečas hraje jak o premiérské křeslo, tak o svou hlavu v čele ODS. Kamenem úrazu je daňový balíček vlády, především zvyšování sazeb DPH.

„Pokud nebude přijat pozměňovací návrh, který by alespoň v základní podobě naplňoval myšlenku nezvyšování daní, tak bychom pro takový zákon nemohli hlasovat,“ uvedl včera za skupinu rebelujících poslanců ODS Petr Tluchoř. Pracovní skupina ODS bude o balíčku znovu jednat dnes ráno, potom zasedne poslanecký klub občanských demokratů. „Ambicí je přijít na klub s jednou variantou, kterou by klub schválil a šel s ní za koaličními partnery,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Právě daňový balíček, s nímž vláda svázala hlasování o důvěře, je klíčovým bodem schůze sněmovny. Stejně důležité pak bude první čtení státního rozpočtu. Bitva se tak svede už o termín jejich projednávání. Pud sebezáchovy velí vládním stranám, aby se o zvyšování daní, tedy balíčku, s nímž spojila hlasování o důvěře, definitivně hlasovalo až po kongresu občanských demokratů. To by Nečasovi dávalo větší šanci na znovuzvolení do čela ODS, a tudíž i na udržení vlády.

Nejzazším datem, kdy by sněmovna o daňovém balíčku měla hlasovat, je 7. listopad. Aby se stihly legislativní lhůty a změny začaly platit od ledna spolu s novým státním rozpočtem. „Návrh státního rozpočtu na příští rok je možné v prvním čtení projednat až po schvalování o balíčku, nelze ho schvalovat bez existence právních norem, na nichž byl postaven. Pro mne je těžko představitelné, že by se konalo před třetím hlasováním o balíčku,“ konstatoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podstatná část naplánovaných rozpočtových příjmů závisí právě na tom, zda se zvýší sazby DPH. Proti tomu protestuje nejen opozice, ale hlavně část poslanců ODS. Sociální demokraté jsou nejen proti zvyšování DPH, ale i proti odkládání hlasování o balíčku. Podle jejich názoru má o daních rozhodovat parlament, nikoli ODS na svém kongresu.