Stát bude dočasně tolerovat jízdu s propadlým řidičákem. Fronty před registry byly riziko

Fronta před registrem řidičů na pražském Vyšehradě.

Fronta před registrem řidičů na pražském Vyšehradě. Zdroj: MHPM

Registr vozidel na pražském Vyšehradě
2
Fotogalerie

Platnost řidičských průkazů se prodlouží, nyní propadlé doklady tak nebude nutné měnit. Opatření zatím platí po dobu nouzového stavu, ministerstvo dopravy však navrhuje jeho pokračování až do konce března. Pracoviště registru vozidel a řidičů byla v minulých dnech v některých městech kvůli zkrácené úřední době přehlcená a vytvářely se dlouhé fronty.

Opatření, na kterém se resort dopravy dohodl s ministerstvem vnitra, platí pro řidičské průkazy a průkazy profesní způsobilosti řidiče. „Za předpokladu, že uplynula doba platnosti dokladů v době trvání nouzového stavu, se hledí na tyto doklady jako na platné, respektive držitelé těchto dokladů nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, v přestupkovém řízení postihováni,“ stojí v metodickém stanovisku ministerstva dopravy, které v úterý dostaly jednotlivé úřady.

Opatření zatím platí pouze na území České republiky. V případě, že motoristé budou potřebovat výměnu průkazů například kvůli cestám do zahraničí, doporučuje ministerstvo využít rezervačních systémů. O nový doklad lze požádat tři měsíce dopředu. Prodloužení zatím platí po dobu tuzemského nouzového stavu, ministerstvo dopravy ovšem nyní jedná s Evropskou komisí o jeho platnosti až do konce března.

Obecní a krajské úřady v současnosti omezily kvůli šíření koronaviru pracovní dobu, většinou na dva dny v týdnu. Kvůli tomu se na řadě dopravních úřadů v minulých dnech tvořily dlouhé fronty. Například v Praze se v minulém týdnu v obou dnech na úřad dostavilo přes 1500 lidí bez objednání, mnozí z nich přitom nedodržovali rozestupy a nenosili roušky. Ministerstvo vnitra v minulém týdnu upozornilo úřady, že nemusí zkracovat úřední hodiny, pokud by to významně narušilo jejich fungování.