Stát na dani z příjmu od OSVČ vybral méně, než plánoval

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Stát loni od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) vybral na dani z příjmu 2,9 miliardy korun, což bylo o 2,6 miliardy méně, než plánoval. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl generální ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek.

„Příčinou jsou určitě výdajové paušály, protože jsou nyní benevolentní,“ uvedl šéf finančního ředitelství. Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. V současné době si obecně nejvíce mohou odečíst řemeslníci a zemědělci, a to 80 procent. Živnostníci při odpočtu paušálu nemusí vést účetnictví, stačí jim evidence příjmů.

Kvůli výši výdajových paušálů se tento týden rozhořel spor mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Ministr financí přišel s plánem na snížení výdajových paušálů na úroveň roku 2005, předseda vlády s tím nesouhlasí. Snížení paušálů má být součástí chystaného balíčku změn, které připravuje Kalouskův úřad a jejichž cílem je zlepšit bilanci státního rozpočtu.

Strana soukromníků ČR navrhuje, aby se paušály už nevztahovaly na OSVČ s ročním obratem nad 25 milionů korun, řekl v dnešní diskusi místopředseda strany Rudolf Baránek. Současně chce zamezit daňovým únikům zdola, například ve formě neoprávněného vykazování nulových zisků.

„Paušály je možné omezit shora, možné je omezení zdola, je možná dohoda na jiných procentech, je to však záležitost věcné diskuse,“ poznamenal Knížek z Generálního finančního ředitelství.

Celkové daňové příjmy státního rozpočtu loni činily 523,1 miliardy korun a stouply tak meziročně o tři procenta. Ve srovnání s plány ministerstva financí byly ale o 20,1 miliardy korun nižší, protože rozpočet počítal s téměř sedmiprocentním nárůstem.