STEM: Nejpopulárnějším politikem zůstává Babiš, druhý je Stropnický

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ctk

Nejpopulárnějším politikem nadále zůstává ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, příznivě ho v březnu vnímalo 56 procent lidí. Na druhém místě je ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který překonal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ministerský předseda se o třetí místo v žebříčku popularity dělí s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Všichni čtyři si ale proti konci loňského roku pohoršili, vyplývá z průzkumu agentury STEM.

„V případě předsedů hlavních vládních stran Sobotky a Babiše jsou jejich hodnocení nejméně příznivá od vzniku vlády,“ uvádí STEM, podle kterého popularitu hlavních představitelů koaličních stran poškozují spory mezi členy koalice a svůj vliv může mít i kauza Čapí hnízdo.

Nejvíce si pohoršil premiér Sobotka, jehož popularita klesla z 56 na 50 procent. O pět procentních bodů přišli během tří měsíců i Babiš se Stropnickým, ministrovi Stropnickému ale oblíbenost u 51 procent obyvatel stačila na druhé místo. Ministr Chovanec si pohoršil o tři body na 50 procent, což podle STEM může souviset s oslabením naléhavosti tématu uprchlické krize.

Popularita politikůPopularita politiků | STEM.cz

Žebříček politických osobností (v procentech):
Politik Prosinec 2015 Březen 2016
Andrej Babiš (ANO) 61 56
Martin Stropnický (ANO) 56 51
Bohuslav Sobotka (ČSSD) 56 50
Milan Chovanec (ČSSD) 53 50
Lubomír Zaorálek (ČSSD) 40 41
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) 35 36
Dan Ťok (za ANO) 36 35
Jiří Dienstbier (ČSSD) 30 35
Michaela Marksová (ČSSD) 35 35
Karla Šlechtová (ANO) 30 34

Průzkum STEM provedl od 16. do 23. března mezi 1050 obyvateli České republiky. Většina dotazování se uskutečnila před teroristickými útoky v Bruselu 22. března, poznamenává STEM v souvislosti s výsledky Chovance.

Jana Havligerová: Jak se chválí chlebodárci

Martin Čaban: Babiš udělal z ANO hradní stranu