Strany dostanou od státu o půl miliardy méně. Peníze dochází ČSSD i Zeleným

Lidový dům, sídlo ČSSD

Lidový dům, sídlo ČSSD Zdroj: ctk

Milan Chovanec dorazil do Lidového domu
Jan Hamáček mladší dorazil do štábu ČSSD
3
Fotogalerie

Stát štědře dotuje politické strany. Ty dříve úspěšné, které propadly v loňských volbách do sněmovny, tak letos dostanou výrazně méně peněz. Aby ČSSD přežila, bude muset dál řešit své financování, problémy má i Strana zelených.

Na státních příspěvcích letos vydělají politická uskupení zhruba půl miliardy korun, tedy asi jen polovinu toho co loni. Důvodem je to, že se loni konaly volby do sněmovny, zatímco v senátních a komunálních volbách, které se konají na podzim, se o peníze za hlasy nehraje.

„V případě voleb do Senátu, krajských zastupitelstev a do zastupitelstev obcí se příspěvek jedné stokoruny za hlas pro strany, které dosáhly alespoň 1,5 procenta platných hlasů, nevyplácí,“ říká Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva financí. Jde o náhradu volebních nákladů, která za loňský rok přišla na více než 480 milionů. Právě tolik letos stát ušetří.

I s příspěvky na činnost, kam spadají i statisícové částky za křesla poslanců, senátorů a krajských zastupitelů, to bude o něco horší. „V roce konání voleb do Poslanecké sněmovny se příspěvky propočítávají pro strany a hnutí výhodněji,“ dodal Vintrlík s tím, že za loňský rok přesáhly tyto benefity 520 milionů korun.

Na všech těchto příspěvcích nejvíce profitovalo ANO s 263 miliony následované ČSSD a ODS. To ovšem bylo za období, v němž měli socialisté pětačtyřicet poslanců. Nyní jich mají patnáct. Za mandáty tak v příštích čtyřech letech dostanou 142 milionů, tedy oproti předchozímu volebnímu období o téměř 200 milionů méně. Strana přitom splácí dluhy, které podle loňské výroční zprávy dosahovaly 260 milionů. Dramaticky by je navíc zvýšila soudní prohra s dědici advokáta Altnera.

Potíže mají i zelení, byť dluží mnohem méně. Strana, která v loňských volbách nepřekročila ani 1,5procentní hranici, přiznává závazky za sedm až devět milionů korun. Kdyby soud dal za pravdu textaři Vostárkovi, budou o půl milionu vyšší. Na tolik si Vostárek cení slogan „A co děti? Mají si kde hrát?“, který partaj bez jeho vědomí použila před několika lety v kampani.