Stropnický: Zelení budou radikální

Předseda SZ Matěj Stropnický

Předseda SZ Matěj Stropnický Zdroj: ctk

Rezignace na dosavadní politiku Strany zelených reprezentovanou jejími exšéfy Martinem Bursíkem a Ondřejem Liškou, kteří cílili na městské liberály, a příklon k levicovým voličům. Změnu ohlásil nový lídr partaje, dvaatřicetiletý Matěj Stropnický, který na víkendovém volebním sjezdu SZ porazil starostu Prahy 4 Petra Štěpánka.

Donedávna náměstek pražské primátorky povede zelené dva roky. Čeká ho tedy jak letošní souboj o krajská zastupitelstva, tak volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce. Hlasy by v nich chtěl sebrat nejen ČSSD, ale také hnutí ANO, za něž je jeho otec Martin Stropnický ministrem obrany.

Nový předseda strany, která zaznamenala solidní výsledek v předloňských komunálních volbách, zopakoval, že není a nechce být středovým politikem. „Zelení jsou radikální strana, namísto lhostejnosti musíme znovu vyvolat zájem. Už nikdy nesmíme dělat zelenou politiku jen pro bohaté. Musíme dělat takovou politiku, aby si ji mohli dovolit všichni,“ prohlásil. Jeho hlavním cílem je, aby se SZ opět dostala do dolní komory parlamentu a do vlády. Vliv ztratila v roce 2009 po svržení Topolánkova kabinetu.

Těsně vyhráli i Bush či Klaus, na rozdíl od nich jsem nepodváděl

Stropnický porazil Štěpánka už v prvním kole, jeho vítězství však bylo těsné. Získal 117 hlasů z 222, jeho soupeř 97. Ke zvolení bylo potřeba 112 hlasů.

„Těsně vyhráli i Bush či Klaus, na rozdíl od nich jsem nepodváděl,“ komentoval výsledek.
Šéf pražských zelených Ondřej Mirovský charakterizoval rozdíl mezi oběma soupeři tak, že Stropnický se neumí dohodnout s nikým a Štěpánek naopak s každým.

Zelení prý vsadili na složitější dohadování, ale i na to, že Stropnický dokázal přitáhnout v Praze na kandidátce Trojkoalice. Minulý rok se pak zviditelnil spory v pražské koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice a stal se jednou z hlavních příčin jejího konce.