Superinspektora bude jmenovat premiér

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15 Michael Tomes

Česko bude mít novou superinspekci pro kontrolu policistů, celníků a dozorců ve věznicích, jejíž fungování bude částečně kopírovat činnost tajných služeb. Nový orgán zároveň rozšíří pravomoci předsedy vlády, který bude po projednání ve výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů jmenovat.

„Záležitost projednáme a kandidáta buď doporučíme, nebo nedoporučíme. Premiér naše stanovisko nemusí akceptovat,“ řekl šéf výboru za ČSSD František Bublan.

Podle neoficiálních informací získá funkci neúspěšný kandidát na policejního prezidenta a bývalý náměstek pro uniformovanou policii Ivan Bílek. Jeho jmenování je údajně součástí tajné dohody koaličních lídrů, která byla uzavřena loni v prosinci.

Součástí návrhu zákona, který projednávají poslanci v prvním čtení, je možnost nahlížet do daňových přiznání, kterou v rámci protikorupčních opatření prosadily Věci veřejné. „Jde o dvě zásadní opatření. Jednak rozšíření testů spolehlivosti na všechny příslušníky bezpečnostních sborů a také zavedení možnosti nahlédnutí do daňového řízení specializovaným policejním útvarem určeným policejním prezidentem,“ vysvětlil šéf VV Radek John.

Podle vlády má nový orgán vést k účinnému stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. Ta bude mít 335 zaměstnanců, z toho 275 ve služebním poměru a 60 civilistů. Roční náklady dosáhnou 280 milionů korun.