Svaz průmyslu chce zamezit proplácení tří dnů nemocenské. Svoláme mimořádnou schůzi tripartity, říká Hanák

Jaroslav Hanák

Jaroslav Hanák Zdroj: ČTK

Zrušení takzvané karenční lhůty je při současné situaci na trhu práce to nejhorší, co mohlo nastat, tvrdí prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Vláda v demisi ve středu podpořila návrh ČSSD, díky kterému by zaměstnanci mohli znovu pobírat náhrady mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Svaz kvůli tomu chce proto svolat mimořádnou schůzi tripartity.


Může vést zrušení karenční doby ke zneužívání?

Jednoznačně. Zásadně to zkomplikuje život firem. Ukázalo se, že v těch prvních dnech je nemocnost na hraně čestnosti. Bez elektronické neschopenky k jejímu zrušení vůbec nemělo dojít.

Jak může elektronická neschopenka zneužívání zamezit?

Elektronická neschopenka má svoje vlastní evidenční číslo, je zde uvedena přesná hodina a minuta, a tak ji nelze vystavit zpětně. Zároveň to je ale také zjednodušení procesu a života zaměstnanců, protože kopie půjde na správu sociálního zabezpečení a do firmy. Dosud je tam musel zanášet samotný nemocný.

A skutečně věříte, že by to zneužívání mohlo zamezit?

Mělo by, jsem o tom přesvědčen, pokud ten systém bude dobře nastavený.

Kolik by zrušení karenční doby stálo firmy?

Podle materiálů ministerstva práce a sociálních věcí by to mělo být okolo pěti miliard ročně, v případě očekávané zvýšené nemocnosti.

Jaký je podíl zemí EU, kde karenční doba funguje?

Je to zhruba jedna ku jedné, délky se různí. Tři dny stejně jako Česká republika využívá také například Francie, Španělsko, Itálie nebo sousední Německo s Rakouskem. 

Budete iniciovat nějaké kroky, abyste zrušení karenční doby zamezili?

Ano, chceme toto téma projednat na mimořádné tripartitě ještě před oznámeným květnovým termínem. A samozřejmě budeme dělat všechno pro to, aby tento návrh neprošel.