Svědka v kauze CASA Daňhela pustili, obvinění bylo vymyšlené

letadlo CASA

letadlo CASA Zdroj: profimedia.cz

Klíčový svědek v kauze CASA Karel Daňhel, kterého policisté v úterý zadrželi kvůli pohlavnímu zneužívání, byl propuštěn z cely předběžného zadržení. Údajně zneužitá dívka totiž dle jeho advokátky policistům přiznala, že nemluvila pravdu.

Policie podle Daňhelovy advokátky Lucie Hrdé vyvíjela údajně nátlak na dívku, která jejího klienta obvinila z pohlavního zneužívání a dívka si vše vymyslela.

Propuštění Daňhela na dotaz E15.cz nepřímo potvrdil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.“Vzhledem k tomu, že důvody zadržení pominuly, by dnes v podvečer 41letý muž propuštěn. Nicméně trestní řízení v této věci nadále pokračuje,“ odpověděl. Další podrobnosti odmítl komentovat.

Současně Hulan vyvrátil tvrzení Hrdé, že policie při výslechu na dívku tlačila. „Vzhledem k tomu, že u osob mladších pátnácti let je vždy povinná přítomnost jejich zástupců, tedy nezúčastněných osob, je tato skutečnost zcela vyloučena,“ zdůraznil Hulan pro E15.cz.

Podle Daňhelovy advokátky nevyšetřovali kriminalisté jejího klienta poprvé. Policie ho údajně už dříve prověřovala na podnět jeho manželky a případ může podle Daňhela souviset s jeho rozvodovým řízením. Policie předchozí podezření údajně odložila jako smyšlené.

Daňhel své obvinění podle Hrdé dává také do souvislosti s kauzou letounů CASA, ve které je důležitým svědkem, a může podle něj na kauzu CASA mít dopad. Kolem Daňhela se totiž objevilo více pochybností, i podezření z korupčního jednání. Daňhel se brání tím, že se jedná o informace vykonstruované na politickou objednávku, s cílem znevěrohodnit jeho svědectví.

Daňhel zpracovával na pozici experta na vojenskou leteckou techniku stanoviska generálního štábu k nákupu letadel CASA. Na policii vypověděl, že projekt nákupu letadel od začátku provázela nestandardní rozhodnutí. Hlavní tlak podle něj nastal v roce 2007 po nástupu generála Vlastimila Picka, který byl „opakovaně atakován prvním náměstkem z obrany Martinem Bartákem“.