Telička uzavřel smlouvu s Prahou kvůli čističce

Pavel Telička

Pavel Telička

Firma bývalého eurokomisaře Pavla Teličky BXL Consulting podepsala smlouvu s pražským magistrátem a bude Praze pomáhat se získáním evropské dotace na modernizaci Ústřední čistírny odpadních vod. „Smlouvu máme od října s odborem městského investora,“ potvrdil E15 sám Telička, který je spoluzakladatelem a společníkem BXL.

Jednání o dotaci z fondů EU ve výši zhruba šesti miliard korun se podle Teličky v minulosti dostala téměř slepé uličky. Evropské komisi v Bruselu podle dalších zdrojů vadí především příliš dlouhá provozovatelská smlouva se společností Veolia. Komisi také zaskočila „aféra Drobil“ kolem údajné korupce na Státním fondu životního prostředí a podezření, že celá stavba čističky měla být záměrně předražená.

Telička nicméně ještě nepovažuje celou věc za ztracenou, v Bruselu už vedl první jednání. „Ta jednání jsou složitá, situace je pořád svízelná, ale stále je o čem jednat,“ řekl bývalý první český člen Evropské komise. Důležité podle něj bylo obnovit vzájemnou nedůvěru a posunout se od dosavadních velmi kategorických postojů. K dalším rozhovorům v Bruselu se chystá i pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Hlavní město Praha už ve výběrovém řízení vybralo konsorcium, které má čističku přestavět a jehož účastníky jsou firmy SMP, Hochtief, Degremont a WTE Wassertechnik. V případě, že město evropskou dotaci nezíská, má možnost od zakázky pro tyto firmy odstoupit. Primátor Svoboda tvrdí, že pokud peníze neposkytne Brusel, měl by se o ně postarat český stát.