Tempo německé ekonomiky příští rok zeslábne, očekává vláda

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: fca.be

Tempo růstu německé ekonomiky v příštím roce zpomalí na 1,5 procenta. Předpověděla to dnes německá vláda. Zhoršila tak svou říjnovou prognózu, která růst odhadovala na 1,8 procenta. Vláda nicméně nadále předpokládá, že v letošním roce hrubý domácí produkt Německa stoupne o 1,7 procenta, tedy stejným tempem jako loni.

Vláda dnes rovněž předpověděla, že počet výdělečně činných osob v Německu se v příštím roce navzdory zpomalení hospodářského růstu zvýší o 0,4 milionu na rekordních 43,9 milionu. Počítá však rovněž s nárůstem počtu nezaměstnaných o zhruba 110.000 osob na 2,86 milionu v důsledku postupného začleňování uprchlíků na trh práce.

Vládní výhled pro letošní rok zůstává o něco optimističtější než prognóza předních německých hospodářských institutů. Ty minulý týden snížily odhad letošního růstu na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Zhoršení zdůvodnily ochabováním ekonomické expanze v zahraničí, například v Číně.

Německá ekonomika by nicméně podle institutů měla nadále těžit ze silné soukromé spotřeby, kterou podporují dobré podmínky na trhu práce. Hospodářský růst by měly podpořit i rozpočtové výdaje, mimo jiné díky rostoucím nákladům souvisejícím s nynější uprchlickou krizí.

De GDP Growth Rate

„Vzestup německého hospodářství bude v letošním i příštím roce pokračovat,“ uvedl dnes německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Upozornil, že stoupl význam domácích motorů růstu, jako jsou spotřebitelské či státní výdaje. Německo tak podle něj poskytuje příznivé impulzy svým obchodním partnerům.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.