Thermal se památkou nestane, rekonstrukce bude jednodušší

Karlovarský hotel Thermal

Karlovarský hotel Thermal Zdroj: David Vagaday/E15

1984: Takhle se kdysi v plavalo bazénu, postaveném podle návrhu manželů Věry a Vladimíra Machoninových.
2017: Speciální plachta se pod neočekávanou tíhou sněhu potrhala.
Okolí bazénu je zanedbané a špinavé.
Ze zastřešené terasy u bazénu padá strop.
Špína u bazénu majitele – stát – příliš netrápí.
13
Fotogalerie

Ministerstvo kultury neprohlásí karlovarský hotel Thermal památkou. Státní hotel, který čeká rekonstrukce, tak nebude podléhat přísnějšímu dohledu nad stavebními úpravami. S krokem ministerstva nesouhlasí vnučka jedné z autorek stavby Věry Machoninové, Marie Kordovská, která architektku v médiích zastupuje.

Město bylo jedním ze subjektů, které navrhovaly, aby ministerstvo kultury hotel, vybudovaný ve stylu brutalismu, zařadilo mezi kulturní památky. Ministerstvo o rozhodnutí magistrát informovalo.

"Neprohlášením hotelu Thermal za kulturní památku upřednostnil ministr kultury své politické zájmy před kulturními hodnotami, které má chránit. Vzhledem k tomu, že Thermal je státním majetkem, považuji rozhodnutí ministra za zanedbání jeho povinností," sdělila Kordovská. Míní, že architektura Thermalu pomáhá karlovarskému festivalu šířit českou kulturu do zahraničí. "Jediné, co k tomu potřebuje, je kvalitní rekonstrukce pod dohledem výborného architekta, kterou by jeho památková ochrana zaručila," uvedla Kordovská. 

"Proti rozhodnutí je možné podat do 15 dnů rozklad. Tím, jestli ho město bude podávat, jsme se zatím nezabývali. Bude to asi předmětem jednání na další radě města," řekl Kulhánek.

Hotel Thermal patří společnosti Thermal - F, jejímž jediným akcionářem je stát prostřednictvím ministerstva financí. Hotel, postavený podle návrhu manželů Machoninových v 70. letech, je v současné době značně zanedbaný a potřebuje opravy. Ministerstvo loni rozhodlo, že rekonstrukce začne letos po skončení filmového festivalu. Odhadované náklady na opravu hotelu bez venkovního bazénu jsou 734 milionů korun.

Prohlášení hotelu za kulturní památku by mohlo rekonstrukci zkomplikovat. Bylo by totiž nutné každou úpravu konzultovat s památkáři.

Podívejte se na aktuální stav hotelu: