Tiskárna Moraviapress přijde o peníze. Lístky tiskne kvůli chybě znovu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro MArtin Pinkas

Hlasovací lístky, které pro druhé kolo prezidentských voleb začala firma Moraviapress tisknout hned v neděli, musela stáhnout a poslat do tisku znovu. Na nových lístcích totiž nebylo uvedeno, že se jedná o druhé kolo voleb. Náklady na nový tisk zaplatí Moraviapress.

Ministerstvo vnitra odhalilo chybu na hlasovacích lístcích pro druhé kolo prezidentské volby. Tiskárna Moraviapress vytiskla volební lístky podle ministerstva vnitra bez řádné autorizace a s chybou. Miliony lístků tak musí firma na vlastní náklady tisknout znovu. Upozornil na to server iHned.cz. Řádný průběh voleb to ale nijak neohrozí, řekl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

„Podle smlouvy na lístcích musí být informace, že se jedná o druhé kolo voleb, což se nestalo. Chyběla na nich také autorizace ministerstva vnitra,“ řekl mluvčí. Tiskárna již podle něj lístky stáhla. Průběh volby situace nijak neohrozí. „Stát za tisk nových lístků už nebude platit nic navíc,“ dodal.

Pro druhé kolo prezidentských voleb se nechalo vytisknout 10,5 milionu sad volebních lístků. Každá sada obsahuje volební lístky všech devíti kandidátů. „Pokud totiž kandidát, který postoupil do druhého kola volby prezidenta, přestane být volitelný, nebo se práva kandidovat vzdá, postupuje do druhého kola volby kandidát, který v prvním kole získal další nejvyšší počet platných hlasů voličů.“ uvedl na dotaz E15.cz mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Druhé kolo přímé volby prezidenta České republiky se uskuteční 25. a 26. ledna. „Pro nás se nic nemění, lístky stihneme vytisknout v termínu,“ uvedla manažerka veřejného prodeje Moraviapressu Markéta Dvořáková. Stát za vytištění a distribuci lístků pro obě kola prezidentských voleb zaplatí 25 milionů korun, tato cena byla dohodnuta před zjištěním chyby. Podle ministerstva bude tisk opravených lístků hradit Moraviapress.

Jan Kubáček: Druhé kolo voleb může rozhodnout i počasí