TOP 09 práskla dveřmi, Bátora prý urazil Schwarzenberga

Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: CTK/Simanek Vit

Po 14denních prázdninách to ve vládě začíná opět vřít. Ministři TOP 09 totiž opustili dnešní jednání kabinetu na protest proti předsedovi akce D.O.S.T. Ladislavu Bátorovi. Nelíbí se jim, že ministr školství Josef Dobeš (VV) personálního šéfa svého úřadu nepropustil potom, co urazil prvního místopředsedu vlády Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Bátora Schwarzenberga na facebooku označil za „chadáčka starého“. Ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že politici TOP 09 se na jednání vrátí, až odejde Bátora nebo Dobeš.

Premiér Nečas po zasedání vlády označil Bátorovy výroky za absolutně neobhajitelné a buranské. Od ministra Dobeše pak očekává jasnou a zřetelnou omluvu Schwarzenbergovi a distancování se od Bátorových slov. Odpovědi na to, jestli bude trvat přímo na odvolání Bátory, se ale Nečas vyhýbal. Uvedl pouze, že on sám by takového podřízeného z funkce odvolal okamžitě.

Podle Kalouska není postup ministrů „ani tak demonstrativní, jako nezbytný“. Podle prvního místopředsedy TOP 09 je naprosto nepřijatelné, aby jakýkoliv státní úředník veřejně urážel jakéhokoliv člena vlády.

„Pokud pan ministr Dobeš poskytuje politické krytí úředníkovi, který veřejně a sprostě uráží prvního místopředsedu vlády, my nebudeme předstírat na veřejnosti, že je pan ministr Dobeš náš kolega,“ řekl Kalousek. Dodal, že tento incident byl poslední kapkou. Chování Bátory jako státního úředníka bylo podle něj nepřijatelné už dříve i v jiných oblastech.

Kalousek o věci jednal s Dobešem na schůzce už v pondělí a naléhavě prý žádal, aby Bátorovo jednání netoleroval. V úterý jednání zopakoval a o věci informoval předsedu vlády Petra Nečase (ODS).

„Kdyby kterýkoliv můj ředitel odboru urazil veřejně člena vlády, je jedna jediná možnost: omluva a veřejné propuštění,“ zdůraznil ministr financí. Dobeš však podle něho ve věci odmítl jakkoliv konat. Bátorova omluva Schwarzenbergovi podle Kalouska situaci vyřešit nemůže, TOP 09 trvá na jeho odvolání.

VV setrvání Bátory na ministerstvu zatím podporují

Podle vicepremiérky za Věci veřejné Karolíny Peake by omluva Karlu Schwarzenbergovi za Bátorovy výroky byla vhodná. Zároveň si ale do TOP 09 rýpla. „Ministru Kalouskovi se asi zdá, že v koalici už je příliš dlouho klid a nebezpečně dělná atmosféra. Omluva je ale nepochybně na místě,“ uvedla Peake v krátkém prohlášení.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím v České televizi aktuální kauzu označil za Kalouskovu snahu vytvářet zástupné problémy a odvádět pozornost od zásadních otázek, které je potřeba řešit. Jako možnou motivaci zmínil i snahu tlačit VV k souhlasu s plánem na vyšší DPH.

VV podle Jarolíma dále podporují setrvání Bátory na ministerstvu školství, pokud se nedopustí dalších nevhodných výroků. Vedení VV dalo takovou podmínku Bátorovi už v úterý. Slova o Schwarzenbergovi, která popudila TOP 09, jsou stará více než týden, řekl Jarolím.

Bátoru hájí i prezident Klaus

Bátorovo odvolání žádá část politického spektra mimo jiné kvůli jeho kritice pochodu sexuálních menšin Prahou. Věci veřejné v úterý uvedly, že podpora úředníka, jehož minulost je spojována s nacionalistickou Národní stranou, by skončila ve chvíli, kdy vystoupí s dalším kontroverzním mediálním prohlášením.

Bátoru dosud hájili prezident Václav Klaus a lidé z jeho okolí, například vicekancléř Petr Hájek se netají názory blízkými Bátorovým.

K odvolání Bátory vyzvali premiéra i senátoři ČSSD, KDU-ČSL i ODS, ale také aktivisté a zástupci lidskoprávních organizací. Vyčítají mu například to, že se před lety účastnil přednášky o českém protižidovství pořádané ultranacionalistickou Vlasteneckou frontou.

Ministr Dobeš se ale za Bátoru postavil s tím, že je to svědomitý národovec a katolík a neexistují důkazy, že by byl rasista. V dubnu si jej přivedl na ministerstvo jako svého ekonomického poradce, rozhodoval mimo jiné o rušení ústavů ministerstva. Od srpna pak byl Bátora i přes protesty jmenován personálním ředitelem. Jeho úkolem teď bude vybrat do konce roku 23 procent zaměstnanců, které chce Dobeš z úsporných důvodů propustit.