Topolánek: Žádná korupční nabídka ohledně Tatry nepadla

Topolánek u soudu

Topolánek u soudu Zdroj: CTK/Kamaryt Michal

Bývalý premiér Mirek Topolánek dnes při výpovědi u pražského městského soudu vyloučil, že si tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták řekl na setkání v Spojených státech o úplatek za vyřešení problémů při dodávce terénních aut Tatra pro českou armádu.

„Naprosto vylučuji, že by Martin (Barták) v tomto rozhovoru učinil korupční nabídku,“ prohlásil před soudem Topolánek. Představitelé automobilky podle něj přišli na setkání v americkém Centerville lobbovat nečekaně a bez pozvání. Jejich chování Topolánek označil za nestandardní.

Obžaloba tvrdí, že Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat zakázku na několik stovek terénních aut Tatra.

Podle Topolánka však tehdy vláda nedělala žádné kroky, které by vedly ke zrušení zakázky. „Vláda neměla úmysl dělat nestandardní kroky,“ zdůraznil Topolánek. „Považoval jsem to za podvod,“ reagoval před soudem exposlanec Jan Vidím, který byl v době vypuknutí kauzy členem sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Účast české firmy podle něj byla jedním z klíčových důvodů, proč Tatra zakázku získala bez výběrového řízení.

Podle Topolánka však tehdy vláda nedělala žádné kroky, které by vedly ke zrušení zakázky. „Vláda neměla úmysl dělat nestandardní kroky,“ zdůraznil Topolánek. Přesto se však podle Topolánka měla Tatra s českou firmou dohodnout a kompenzovat jí způsobené ztráty, protože „vyrobené převodovky zůstaly ležet ladem na dvoře“. Cabaniss vypovídal před soudem již dříve stejně jako někdejší manažer automobilky Tatra Duncan Sellars. Oba naopak tvrdili, že Barták v USA požádal o úplatek.

Vláda smlouvu údajně zdědila

Zakázku na armádní auta podle Topolánka jeho vláda zdědila po svých předchůdcích podobně jako pronájem stíhaček Gripen, nákup obrněných aut Pandur, jednání o rozšíření jaderné elektrárny Temelín či vybudování protiraketové obrany. U některých z těchto zakázek byl podle Topolánka silný tlak ze strany Američanů. Tajné služby podle něj označily chování amerických manažerů Tatry za korupční. „Byl to nestandardní postup amerických firem na českém území,“ uvedl Topolánek, který před soudem vypovídal mírně přes hodinu. „Pan premiér vypověděl, tak jak to bylo,“ reagoval Barták.

Odpoledne před soudem vystoupí exposlanec Jan Vidím, který byl v době vypuknutí kauzy členem sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Původně měla svědčit také bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, která se však pro nemoc z jednání dnes ráno omluvila.

Původně měla svědčit také bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, která se však pro nemoc z jednání dnes ráno omluvila. Soud bude pokračovat do čtvrtka, kdy by měl před trestním senátem vystoupit například šéf zbrojovky Praga Export Petr Ptáček nebo bývalý náčelník generálního štábu české armády a ministr obrany Jiří Šedivý. Po čtvrtečním jednání bude hlavní líčení odročeno. Druhým obviněným v kauze je majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž, který se údajně pokusil o podvod. Snažil se prý vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv a kontakty na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Oba muži vinu popírají. Obžalobu označují mimo jiné za naprostý nesmysl a účelově vystavěnou konstrukci.