Tragická nehoda ve Studénce: polský řidič půjde do vazby

Polský řidič kamionu

Polský řidič kamionu Zdroj: ctk

Tragická srážka vlaku Pendolino s kamionem ve Studénce
Tragická srážka vlaku Pendolino s kamionem ve Studénce
Tragická srážka vlaku Pendolino s kamionem ve Studénce
Následky srážky Pendolina s kamionem
Následky srážky Pendolina s kamionem
10
Fotogalerie
Novojičínský okresní soud dnes uvalil vazbu na polského řidiče kamionu, který se ve středu srazil na přejezdu ve Studénce na Novojičínsku s vlakem. Kamion vjel na přejezd, přestože už svítila červená světla. Nehodu nepřežili tři lidé, 18 jich bylo zraněno. Padesátiletému řidiči hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti tři až deset let vězení.

Soudce Radim Švec řekl novinářům, že souhlasil s důvody státního zástupce pro uvalení vazby, tedy že by se mohl obviněný vyhýbat trestnímu řízení. „Řidič svého činu upřímně lituje, postupně mu dochází, co způsobil,“ řekl soudce.

Šofér podle něj připustil, že věděl, že vjel na červenou. Další jeho počínání bude předmětem vyšetřování. Soudce řekl, že nehoda je také důsledkem toho, že se kamion vyhýbal placeným úsekům silnic.

Zástupce ředitele moravskoslezské policie Radim Witta ve čtvrtek řekl, že kamion vjel na přejezd v době, kdy červená světla blikala už více než půl minuty.

Pak spadly závory, kamion mezi nimi zůstal stát a ve vysoké rychlosti do něj narazil vlak Pendolino. Řidič byl v době srážky v kabině nákladního vozu, kterou vlak urazil, a nebyl vážněji zraněn.

Witta uvedl, že polský řidič dosud na českých silnicích problémy s dodržováním předpisů neměl. České televizi později řekl, že podle neoficiálních informací z polské strany ale má řidič poměrně dost záznamů týkajících se dopravních přestupků v Polsku.

Tři lidé zůstávají ve vážném stavu

V nemocnicích v Ostravě a v Novém Jičíně zůstává ještě šest lidí, kteří byli při nehodě zraněni. Mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný řekl, že tři pacienti jsou na jednotce intenzivní péče nadále ve velmi vážném stavu. Ostatní zranění lidé z vlaku jsou mimo ohrožení života.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal řekl, že se podařilo stáhnout data z jedné z černých skříněk z vlaku a nyní se budou vyhodnocovat. „Mělo by se z toho dát zjistit, jakou rychlostí vlak jel, jestli strojvedoucí stihnul, nebo nestihnul brzdit, nebo nastavení systémů,“ řekl Drápal.

Kvůli stavebním pracím dnes bude částečně, podle aktuální potřeby, omezován provoz na jednotlivých kolejích

Vlaky už ve Studénce po frekventované trati spojující Ostravu s Prahou či Brnem jezdí po všech čtyřech kolejích. Ve zhruba kilometrovém úseku, v němž pokračují opravy tratě či nástupišť, ale strojvůdci musejí jezdit rychlostí zhruba 40 kilometrů v hodině. Po nehodě tam 14 hodin vlaky nejezdily vůbec, první kolej se podařilo zprovoznit ještě ve středu večer.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský řekl, že kvůli stavebním pracím dnes bude částečně, podle aktuální potřeby, omezován provoz na jednotlivých kolejích.

„Zpoždění, které tam vlaky naberou, ale bude relativně zanedbatelné, tak pět deset minut,“ řekl Ptačinský. Zatím nedokázal odhadnout, kdy bude provoz ve Studénce obnoven zcela a bez omezení.