Třeskutý mráz nepolevuje, v Evropě kolabuje doprava

Řím

Řím Zdroj: profimedia.cz

Kyjev
Řím
Švýcarsko
Belgie
Brusel
8
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Teploty v Česku znovu spadly pod 30 stupňů Celsia. Na šumavské stanici Kvilda-Perla sice nebyl překonán páteční rekord 38,1 stupně, ale dnešních minus 37,7 stupňů je mu velmi blízko. Třicetistupňový mráz byl vedle Šumavy i v Jizerských horách, na meteorologické stanici Kořenov-Jizerka naměřili rovných minus 30 stupňů. A silné mrazy mají podle meteorologů pokračovat i v příštím týdnu. V Evropě stoupá počet obětí extrémního počasí a některé státy řeší vážné dopravní problémy.

V Česku výrazněji mrzne už týden a podle předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou silné mrazy trvat i v dalších dnech a pravděpodobně budou opět padat teplotní rekordy.

Chladné počasí ohrožuje hlavně lidi bez domova. Města se jim snaží pomoci, například Praha pro ně dnes staví třetí vyhřívaný stan. Řada bezdomovců již kvůli silným mrazům zemřela. Jen za poslední týden, kdy panovaly nejsilnější mrazy, mělo pravděpodobně počasí na svědomí více než deset úmrtí.

Na silnicích a železnicích v Česku během dneška mráz a sníh doposud větší potíže nezpůsobil. „Dnes se jezdí mnohem lépe než v předchozích dnech,“ potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Přesto by řidiči měli být podle Ředitelství silnic a dálnic ČR stále velmi opatrní. Například na Vsetínsku padá sníh a vlhké vozovky místy pokrývá námraza. Navíc se objevila mlha, která snižuje viditelnost a také namrzá. Také na Rychnovsku a v Orlických horách se mohou tvořit lokální námrazy.

Ideální podmínky pro smog

Kvůli nynějšímu počasí ale pořád platí zhoršené rozptylové podmínky. Smog proto trápí už více než týden obyvatele Moravskoslezského kraje. Denní koncentrace polétavého prachu jsou na řadě míst pořád až čtyřnásobně překročeny. V oblasti Ostravsko-Karvinska a Třinecka je stále v platnosti meteorology vydaný signál regulace. Firmy tak musí dodržovat ekologická opatření.

Rovněž v Olomouckém kraji je dnes zhoršená kvalita ovzduší. Denní limity koncentrace prachu byly překročeny ve všech sledovaných lokalitách. Polétavý prach zhoršuje stav ovzduší i ve Zlínském kraji. Naměřené hodnoty mnohdy výrazně překračují emisní limity a nadlimitní koncentrace hlásí také Královéhradecký a Pardubický kraj.

Bruslení v pražských StodůlkáchBruslení v pražských Stodůlkách | CTKZ mrazů mají radost bruslaři (Praha - Stodůlky)

V Evropě roste počet obětí mrazů, komplikace jsou v dopravě

Vlna třeskutých mrazů v Evropě si vybírá každý den nové oběti. V Polsku za posledních čtyřiadvacet hodin zemřelo na podchlazení dalších osm lidí, na Ukrajině stoupla smutná bilance od pátku ze 101 na 122. Přívaly sněhu způsobily chaos v dopravě v oblasti Říma. Třeskutý mráz komplikoval i provoz jinak spolehlivých švýcarských železnic.

V Polsku od počátku mrazivé vlny, která začala před deseti dny, již zemřelo 45 lidí. Nejnižší teploty až minus 27 stupňů byly naměřeny v noci na severovýchodě země. Většina obětí jsou bezdomovci, kteří jsou často pod vlivem alkoholu. Azylová střediska zmírnila předpisy pro přijímání lidí a berou pod střechu často i podnapilé, což je jinak nepřípustné. Počet obětí stoupl i na Ukrajině, která patří mezi nejrozlehlejší země Evropy.

KyjevKyjev | CTKPromrzlý Kyjev

Přívaly sněhu blokují dopravu v Itálii, chumelí i ve Španělsku

Nejintenzivnější přívaly sněhu za poslední roky blokovaly dopravu v oblasti italské metropole. „Řím je kvůli sněhovým srážkám neprůjezdný,“ uvádí list Il Messaggero. Obyvatelé města i turisté stavějí sněhuláky na římských náměstích.

ŘímŘím | profimedia.czAlternativní doprava v Římě

Starosta Giorgio Alemanno nařídil, že po městě smějí auta jezdit jen se sněhovými řetězy, které ovšem Římané nemají. Na ulicích nebyl žádný taxík, jezdilo jen několik autobusů a aut.

Starosta také nechal uzavřít antické památky pokryté sněhem a vyzval obyvatele, aby zůstali doma. Mnozí lidé jsou bez elektřiny, hlavně kvůli mrazům až mínus 10 stupňů celsia. Někteří Římané podle agentury AFP ale využili situaci k lyžování v centrálním parku Borghese.

Problémy má londýnské letiště Heathrow

Stav pohotovosti kvůli mrazům a sněhu byl vyhlášen v Británii. Letiště Heathrow zruší kvůli očekávanému sněžení v neděli až třetinu letů. Španělsko naměřilo minus třináct stupňů a vítr více než sto kilometrů za hodinu. Pod sněhem je Katalánsko a rovněž, což je vzácné, i Baleárské ostrovy.

Sněhem je dnes paralyzována Bosna, kde bez přestání sněží už dva dny. Vrstva sněhu dosahuje v Sarajevu jednoho metru a v okolních horách až dvou metrů. Doprava v bosenském hlavním městě byla ráno ochromena. Do ulic vychází jen málo lidí.

Pod přívaly sněhu trpí i Srbsko. Po dvou dnech nepřetržitého sněžení byl vyhlášen v 27 obcích Srbska výjimečný stav. Vláda připravuje stav nouze pro celou zemi. Všechny základní a střední školy v zemi jsou zavřeny a zůstanou i příští týden.