Trestní oznámení na studenty gymnázia se dostalo až k ombudsmanovi

Pavel Varvařovský

Pavel Varvařovský Zdroj: mediafax

Policie už 11 měsíců prověřuje trestní oznámení ředitele gymnázia ve Slaném Milana Dundra, který jej podal pro pomluvu za petici týkající se jeho školy. Petici založili dva bývalí studenti gymnázia, kteří v textu kritizovali zejména loňské výběrové řízení na ředitele, v němž Dundr po 16 letech svou funkci obhájil. Kauzou se začala zabývat kancelář ombudsmana, podle níž je trestní stíhání autorů petice neúměrně dlouhé. Tvrdí to autoři petice, zástupce ombudsmana a další aktéři případu.

Podle petice bylo výběrové řízení na ředitele nekorektní. Podle textu se současný ředitel podílel na výrazném snížení prestiže a úrovně vzdělávání na škole. Studenti v textu kritizovali třeba technický stav budovy gymnázia nebo studijní poměry na škole. „Studenti petici nesepsali jako nějakou výtržnost, nesepsali jí z mého pohledu nikterak urážlivě,“ řekla novinářům pedagožka Milada Záborcová, která byla jediným protikandidátem v konkurzu. Petice, kterou podepsalo kolem 200 lidí, požaduje především jeho revizi.

Informace k případu si začala shánět kancelář ombudsmana i Český helsinský výbor. „Délka předmětného trestního řízení se nám zdá neúměrná věcné povaze šetřeného skutku a citelně zasahuje do práv osob, které jsou po dobu více než deseti kalendářních měsíců udržováni v právní nejistotě,“ uvedl zástupce ombudsmana Stanislav Křeček. Dodal, že tak dlouhé trestní stíhání autorů petice by mělo být řešeno jiným způsobem. „Domníváme se, že toto by nemělo být otázkou trestního práva,“ uvedla zástupkyně Českého helsinského výnoru Martina Houžvová.

Zakladatelé petice jsou považováni za elitní studenty gymnázia, nyní studují na univerzitě. Oba studenti dnes řekli, že pro ně trestní stíhání znamená velký psychický nátlak a finanční zátěž. Už museli několikrát vypovídat na policii. „Chtěli jsme posunout školu dopředu a naprosto vylučuji, že bychom chtěli jakkoli poškodit dobré jméno naší školy nebo pana ředitele,“ uvedl Jan Kopecký. „Žijeme v neustálé nejistotě,“ dodala druhá autorka petice Lenka Brtinská.

Mluvčí kladenské policie Michaela Novákova řekla, že trestní oznámení bylo podáno na neznámého pachatele. „V současné době prověřujeme, jestli byl spáchán trestný čin,“ dodala Nováková. Za pomluvu můžou u soudu hrozit až dva roky vězení. „Trestní oznámení jsem podal ve chvíli, kdy se začaly šířit nepravdy a polopravdy, které petice uváděla. Pomlouvačné texty se začaly objevovat i na zastávkách a po městě se začaly šířit další pomluvy,“ řekl deníku Dnes ředitel gymnázia Dundr.

Na poměry na slánském gymnáziu si na tiskové konferenci stěžovali také někteří rodiče. Učitelům, kteří se stíhaných studentů zastali, například hrozí krácení úvazků nebo výpovědi.

Pavel Varvařovský: Zvolili si mě, ať mě poslouchají

První muž ombudsmana Stanislav Křeček míří do Brna