Tuhý je policejním prezidentem, Chovanec ho jmenoval už v sobotu

Nový policejní prezident Tomáš Tuhý

Nový policejní prezident Tomáš Tuhý Zdroj: ctk

Dosavadní náměstek policejního prezidia Tomáš Tuhý se stal novým policejním prezidentem, ministr vnitra Milan Chovanec ho do funkce jmenoval v sobotu. Ministr už před víkendem dal najevo, že se bude při výběru šéfa policie řídit jednoznačným stanoviskem odborné komise, která doporučila právě Tuhého.

Křeslo policejního šéfa bylo volné od března, kdy Chovanec potvrdil platnost odvolání Martina Červíčka. Tuhý byl dosud dočasně pověřený vedením sboru. „Česká policie potřebuje stabilitu, potřebuje jasné vedení, jasnou hlavu a od soboty ji má,“ uvedl Chovanec v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Křeslo šéfa bylo volné poté, co Chovanec potvrdil platnost odvolání Červíčka. Jeho jmenování zrušil v lednu tehdejší ministr vnitra v demisi Martin Pecina, což ukončilo 36 dní trvající dvojvládí v čele policie. Červíček proti rozhodnutí podal rozklad, který ministerská komise zamítla.

Bývalý ministr vnitra Jan Kubice podle komise v roce 2012 po odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho v rozporu se zákonem nejdříve odvolal Červíčka z pozice náměstka a pak ho jmenoval šéfem policie. Červíčka měl přitom z pozice náměstka podle rozkazu Petra Lessyho odvolat policejní náměstek Pavel Osvald.

Tuhý není ranař, ale diplomat

Chovanec oslovil v nabídkovém řízení na nového policejního prezidenta dvacet lidí, kromě policie byli z hasičského sboru, celní správy, vězeňské služby, Bezpečnostní informační služby nebo Generální inspekce bezpečnostních sborů. Tuhý se přihlásil se svým projektem řízení policie. Dalším kandidátem byl podle médií náměstek Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušan Brunclík.

Ministr vnitra dnes řekl, že policie potřebuje mimo jiné jasně vymezit, co mají dělat jednotlivé celorepublikové útvary. Musí se také zaměřit i na drobnou kriminalitu, která lidi obtěžuje. Neznamená to ale, že by policisté měli přestat stíhat i velké trestné činy. Věří, že Tuhý je schopen tyto úkoly splnit. Jde podle něj o zkušeného policistu, který je u sboru přes 20 let. Ocenil rovněž, že nový policejní prezident není „ranař, ale diplomat“. „Myslím, že takového člověka policie potřebuje,“ uvedl.

Nový šéf policie Tomáš Tuhý pracuje u sboru 24 let
Hodnost: plukovník
Vzdělání: Filozofická fakulta Ostravské univerzity (titul Mgr.) a Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně (titul Bc.)
Praxe: kariéru u policie zahájil v roce 1992 na obvodním oddělení v Albrechticích, které později také vedl; zástupce ředitele Okresního ředitelství PČR Jeseník (2002-07), ředitel Okresního ředitelství PČR Bruntál (2007-08), náměstek ředitele Správy Severomoravského kraje PČR (2008), náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje (2009), ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje (2010-13), náměstek policejního prezidenta pro vnější službu (duben 2013-únor 2014), první náměstek policejního prezidenta, dočasně pověřený vedením policie (obojí od 1. března do 12. dubna 2014)
Ostatní:
- Řízením policie byl pověřen s účinností od letošního 1. března, kdy z funkce policejního prezidenta odešel Petr Lessy.
- Pod jeho vedením se v polovině března obměnili policejní ředitelé v Královéhradeckém, Pardubickém a Jihočeském kraji a na Vysočině. V čele Královéhradecké policie od té doby stojí bývalý policejní prezident Martin Červíček.
- Je držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň Tajné.

Generální inspektor Brunclík má problém. Objevil se materiál o udavačství