Tygr v masně a žádné falešné housle. Co se stalo první den na sněmu ANO

Andrej Babiš, sněm Ano

Andrej Babiš, sněm Ano Zdroj: Anna Vacková

Andrej Babiš vítěz
Andrej Babiš vítěz
hlasování
válková a ťok
hlasování
56
Fotogalerie

Před Centrem pohybové medicíny na pražském Chodově to připomíná Staroměstské náměstí při přenosech sportovních klání. Promotruck, kamion s obří obrazovkou umožňuje živě sledovat dění ze sněmu hnutí ANO. Není tu ale ani noha. Delegáti jsou uvnitř a visí na rtech jedinému kandidátovi na předsedu partaje Andreji Babišovi. Právě má úvodní projev.

Andrej Babiš měl sobotní den hodně nabitý. Projevy mu podle jeho slov moc nejdou, a proto ráno před sněmem absolvoval lekci češtiny. Problém mu stále dělají koncovky sloves v infinitivu, kdy české „t” pořád změkčuje na slovenské „ť”. V jeho vystoupeních je to znát i po lekci. Musí se česky učit dál.

Stejně jako minule sněm moderuje ministr životního prostředí Richard Brabec. „Mám úkol od předsedy zhubnout deset kilo. Už vidím jeho štíhlou postavu, kterou mu tak závidím,“ vřele zve šéfa k řečnickému pultíku.

Babiš navrhuje snížení daně z příjmu u lidí s výdělky do 113 tisíc korun měsíčně. Také chce razantně seškrtat počet členů parlamentu. Zrušil by Senát, kam se drtivá většina kandidátů ANO v loňských volbách nedostala. A poslanců stačí polovina. „I ministrů je zbytečně mnoho, stát vyhazuje peníze a daňová přiznání jsou složitá,“ stěžuje si ministr financí.

„Andrej Babiš slibuje nižší daně. Proč se o to za tři roky ve vládě ani nepokusil?“ glosuje na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Pozornost fotografů vzbudí Babiš v okamžiku, kdy se vytasí se zvětšenou obálkou chystané publikace „Vize 2035 pro Českou republiku, pro naše děti“. Pod portrétem rozzářeného vůdce stojí „O čem sním, když náhodou spím“.

Konec vodního blahobytu

U mikrofonu se střídají ministři ANO. Chlubí se, co všechno se jim povedlo. Velmi rázně působí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Máme první i druhé housle,“ připomíná delegátům v narážce na Babiše a prvního místopředsedu Jaroslava Faltýnka. „Všichni na něco hrajeme. Nesmíme hrát falešně. Jsem připravena hrát co nejlépe,“ slibuje. Její ministerstvo je podle ní vidět všude na venkově.

Ministr Brabec je podle svých slov „menší drsoň“ než Babiš s Faltýnkem. Zavzpomíná si, jak to měl ze začátku těžké. „Když jsem nastupoval, říkalo se kozel zahradníkem, tygr v masně“. Bude bojovat za konec „vodního blahobytu,“ Česko má podle něj dražší vodu než Izrael.

Babišův horolezecký gen

Před volbou předsedy Babiš zopakuje mantru, že největší pijavice jsou „tradiční politici“. „Hrají si na levici a pravici, ale historicky mají stejný program - prachy a moc. Nic nevědí o problémech normálních lidí,“ kritizuje miliardář.

Když burcuje k usilovnější práci před podzimními volbami, sál ani nedutá. „Jsem soutěživý, vždycky jsem byl. Je to oběť, skutečně oběť. Je to obrovský tlak, ale já ho samozřejmě vydržím. Jsem urputné hovado, mám horolezecký gen. Budu dál bojovat proti zkorumpovanému systému,“ prohlašuje.

Místopředsedkyně hnutí Jaroslava Pokorná Jermanová vyzývá delegáty, aby se Babiše se na něco zeptali. „Tak nikoho nevidím,“ konstatuje po chvíli ticha a zahájí volbu předsedy.

Stoprocentní podporu Babiš jako minule nezíská, má „jen“ 94,7 procenta. „Nemám sto procent, jsem šťastný,“ směje se.

 

Hladký průběh sjezdu naruší olomoucký hejtman Oto Košta. Podle ANO jde o „potížistu“, který ve funkci skončí. Košta postává v předsálí a marně se snaží dostat dovnitř, aby si osobně promluvil s Babišem. „Když vás někam nepozvou, tak tam nechodíte,“ utrousí předseda. Košta pak na Facebooku píše, že ho hnutí poslalo na Václavské náměstí, kde se koná demonstrace proti EET. „Radši jedu domů,“ dodává.