Účetní firmy zřejmě omezí kvůli nové DPH vánoční dovolené

Vánoce

Vánoce Zdroj: Profimedia.cz

Zaměstnanci finančních oddělení, marketingu a prodeje přijdou možná kvůli změnám v DPH o vánoční dovolenou, až dvě pětiny firem uvažují o tom, že budou volno omezovat. Uvádí to průzkum Komory certifikovaných účetních. Současnou nejistotu ohledně regulace DPH vnímá jako problém až 88 procent firem. Nejčastěji mají problémy s úpravou softwaru tak, aby včas odpovídal novým zákonným požadavkům.

Úprava ceníků tíží více než polovinu dotázaných. Bezmála 47 procent firem se obává dopadu zvýšení DPH na náklady firem. Podnikatelé mají strach také toho, že nebudou schopni uvádět finální spotřebitelské ceny na letácích.

Vláda sice již schválila DPH ve výši 15 a 21 procent, ale Senát její rozhodnutí posléze zamítl. Nové hlasování se uskuteční zřejmě ještě před Vánoci, ale i tak bude chybět ještě podpis prezidenta, který může rozhodnout až po Novém roce. V případě, že k tomu dojde, bude od ledna platit jednotná daňová sazba 17,5 procenta a následně může dojít k další změně.

Další z obávaných dopadů chybějící regulace DPH tak je neschopnost firem instruovat zaměstnance prodeje pro obchodní jednání.

„Firmy čekají s novou regulací další pokles poptávky. Proto není jasné, zda toto opatření prospěje fiskální kondici České republiky,“ uvedl místopředseda Komory certifikovaných účetních Karel Smetana.

Ankety Komory certifikovaných účetních, které se zúčastnilo 223 respondentů z řad finančních manažerů a účetních českých firem.

: