Ministerstvo financí nebude žádat Evropskou komisi o proplácení dotací pro Agrofert

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Ministerstvo financí nebude žádosti o platby spojené s Agrofertem zasílat Evropské komisi k proplacení. Úřad o tom ve čtvrtek inormoval v tiskové zprávě. Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger ve středu v Evropském parlamentu řekl, že komise do vyjasnění situace kolem údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) nebude vyplácet Agrofertu dotace. V průběhu čtvrtka nebylo jasné, zda se zastavení dotací nedotkne celé České republiky. Pražské zastoupení Evropské komise ovšem potvrdilo, že se jedná pouze o Agrofert.

Podle ministerstva financí se jedná o předběžné a opatrnostní opatření reagující na aktuální zkoumání stížností, které ve věci domnělého střetu zájmů Evropská komise obdržela. „Dotace byly pozastaveny do vyjasnění problému pouze Agrofertu,“ upřesnila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). 

„Toto opatření umožní Evropské komisi zajistit plynulé platby do České republiky za jakékoliv další výdaje. Tímto krokem se vyloučí ohrožení proplacení dalších žádostí. Toto opatření neznamená provedení finanční opravy,“ uvedlo ministerstvo.

„My máme informace pouze z médií. Nikdo nás nekontaktoval, nic dalšího nevíme. Pro nás je důležité, že podle našich právních analýz je vše v souladu s českým právním řádem i s evropským právem. Nevidíme jakýkoliv důvod, proč by měly být dotace pozastaveny nebo vraceny,“ řekl serveru E15 mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Premiér na zaslané dotazy redakce zatím nereagoval.

Babiš označil zprávu o zastavení eurodotací pro celé Česko za dezinformaci. "Od rána byla v prostoru dezinformace, že se mají zastavit dotace České republiky, což byla lež... Podstata je, že to není pravda, že jsem pravdu měl já, že jsou zastaveny dotace firmě Agrofert a že se to řeší, že Česká republika spolupracuje a řeší to kolegové z ministerstva financí," řekl ve čtvrtek v Bruselu novinářům Babiš.

Koncern Agrofert nemá zatím dopady nevyplácení dotací vyčíslené, chce zjistit, jakých plateb a jakých dceřiných firem se zastavení dotací týká.

Evropský parlament řeší bod s názvem "Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice" na podnět klubu Zelených, který Babiše kritizuje na základě studie právní služby Evropské komise.

Ta dospěla koncem listopadu k závěru, že český premiér s ohledem na zmíněná nová pravidla stále profituje z činnosti Agrofertu, ačkoli jej převedl do svěřenského fondu. Spolu se Zelenými se na textu rezoluci vyzývající EK mimo jiné k zastavení poskytování dotací holdingu Agrofert, o níž budou poslanci hlasovat ve čtvrtek, podílela lidovecké poslankyně Ingeborg Grässelová.

"Vítáme studii právní služby a dopis (EK Babišovi), ale požadujeme činy. Žádné další peníze Agrofertu, dokud je narušena hospodářská soutěž," řekla poslankyně, která se Babišovým vztahem k Agrofertu a jeho čerpáním dotací zabývá dlouhodobě. Český premiér, který v dopise komisi slíbil situaci řešit, podle ní v minulosti již několikrát podobné sliby dal, ale nikdy nedodržel.

Takto se vyvíjely celkové dotace pro Agrofert v posledních letech:

Růst dotací AgrofertuRůst dotací Agrofertu|E15