Unijní ministři financí sestavili černou listinu daňových rájů

Návštěva unijních institucí nezavazuje novináře k žádnému předem naplánovanému počtu výstupů.

Návštěva unijních institucí nezavazuje novináře k žádnému předem naplánovanému počtu výstupů. Zdroj: Pixabay

Ministři financí členských zemí Evropské unie dnes sestavili takzvanou černou listinu daňových rájů. Zahrnuje 17 jurisdikcí mimo EU, které dostatečně nespolupracují v daňových záležitostech.

Seznam podle představitelů EU tvoří Americká Samoa, Bahrajn, Barbados, Grenada, Guam, Jižní Korea, Macao, Marshallovy ostrovy, Mongolsko, Namibie, Palau, Panama, Svatá Lucie, Samoa, Trinidad a Tobago, Tunisko a Spojené arabské emiráty.

Francouzský minitr Le Maire uvedl, že dalších 47 jurisdikcí bylo zařazeno na takzvanou šedou listinu zemí, které zatím v daňové oblasti neplní požadavky EU, ale slíbily učinit patřičné změny.

Země zařazené na černou listinu by mohly ztratit přístup k finančním prostředkům z EU. O dalších možných opatřeních proti těmto zemím bude rozhodnuto v příštích týdnech, uvedl Le Maire.

Problematiku daňových úniků a daňových rájů řeší Brusel již delší dobu. Téma nabralo novou intenzitu letos na podzim, kdy zveřejnění velké série dokumentů označovaných jako Paradise Papers ukázalo, jak vlivní a velmi bohatí lidé tajně investují obrovské sumy v daňových rájích.