ÚOHS zrušil Národnímu muzeu stomilionový tendr. Vážných chyb bylo několik

Budovy bávalého Federálního shromáždění (vlevo) a Národního muzea (foto Jiří Koťátko, E15)

Budovy bávalého Federálního shromáždění (vlevo) a Národního muzea (foto Jiří Koťátko, E15) Zdroj: E15

Národní muzeum chybovalo ve zhruba stomilionovém tendru na částečnou rekonstrukci bývalé budovy Federálního shromáždění. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zadávací řízení zrušil. Rozhodnutí je pravomocné, muzeum se proti němu neodvolalo. Náměstek ředitele Národního muzea pro investiční rozvoj Milan Plaček ČTK řekl, že výběrové řízení bude zhruba do měsíce zadáno znovu.

„Na základě tohoto rozhodnutí teď upravíme zadávací dokumentaci po projektové stránce v duchu prováděcích vyhlášek, které nabyly účinnosti letos v září. Ve spolupráci s novým administrátorem jsme připravili rozhodnutí o ukončení výběrového řízení. Současně uděláme do věstníku veřejných zakázek oznámení, že řízení bude znovu vypsáno,“ řekl Plaček.

Národní muzeum zakázku s předpokládanou hodnotou 96 milionů korun vypsalo loni v prosinci. Do tendru se přihlásilo devět firem. Muzeum podle ÚOHS chybovalo například tím, že v zadávací dokumentaci prodloužilo dobu trvání zakázky z 15 na 22 měsíců a tuto dobu neuveřejnilo v informačním systému veřejných zakázek. Další chyby byly v požadavcích na zpracování nabídky, které nebyly vymezeny transparentně. Porušena byla i zásada rovného zacházení. Zadavatel vyloučil čtyři firmy, aniž si oproti jiným čtyřem uchazečům vyžádal vysvětlení jejich nabídek.

Podle Plačka je rekonstrukce nové muzejní budovy nutná už proto, že předchozí uživatelé měli objekt k jiným účelům. „Potřeby muzea jsou však jiné, musíme upravit stavebně-technickou legislativu celé budovy. Chybí například evakuační výtah, musíme vyřešit únikové prostory a další bezpečnostní technologie,“ dodal náměstek.

ÚOHS se případem začal zabývat v dubnu na základě společného podání firem CGM Czech a.s. a MARHOLD a.s.

Čtyři miliardy.
Právě tolik má stát oprava
Národního muzea v Praze,
které během čtyřleté
rekonstrukce nově zpřístupní
prostory v suterénu, v kopuli
otevře vyhlídku a tunelem
se propojí s budovou bývalého
Federálního shromáždění,
kterou již spravuje. Získá
tím i dvojnásobnou výstavní
plochu oproti dneškuČtyři miliardy. Právě tolik má stát oprava Národního muzea v Praze, které během čtyřleté rekonstrukce nově zpřístupní prostory v suterénu, v kopuli otevře vyhlídku a tunelem se propojí s budovou bývalého Federálního shromáždění, kterou již spravuje. Získá tím i dvojnásobnou výstavní plochu oproti dnešku | ctkČtyři miliardy. Právě tolik má stát oprava Národního muzea v Praze, které během čtyřleté rekonstrukce nově zpřístupní prostory v suterénu, v kopuli otevře vyhlídku a tunelem se propojí s budovou bývalého Federálního shromáždění, kterou již spravuje. Získá tím i dvojnásobnou výstavní plochu oproti dnešku

NM převzalo bývalý objekt Federálního shromáždění, který sloužil i jako sídlo Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, v červnu 2009 kvůli rekonstrukci své historické budovy. Ta byla uzavřena v červenci 2011. Objekt byl předán muzeu na základě usnesení vlády a má muzeu sloužit i po generální opravě. Zvýší výstavní kapacitu o více než 3000 metrů čtverečních, rozšíří služby o restauraci, muzejní obchod a konferenční a multimediální sál s kapacitou téměř 500 lidí. Od loňska poskytuje prostor k veškeré prezentační aktivitě.

Oba objekty propojí do jednoho celku podzemní tunel, s jehož budováním se začne v první etapě rekonstrukce. Vznikne muzejně-kulturní komplex, provázaný technicky a provozně, o výstavní ploše 11.000 metrů čtverečních.

Historická budova je v havarijním stavu, od postavení v roce 1891 nebyla celkově rekonstruována. Prodělala jen tři opravy většího rozsahu, vyvolané vnějšími vlivy. Na konci 2. světové války ji zasáhla letecká bomba, v srpnu 1968 poškodily průčelí kulky ze samopalů vojsk Varšavské smlouvy a v 70. letech narušily statiku severovýchodního křídla odstřely při budování trasy metra.