Ústavní soud odmítl stížnost VÚB ohledně vagonky z Loun

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost slovenské Všeobecné úvěrové banky (VÚB), která u něj napadla insolvenční řízení vedené s vagonkou Heavy Machinery Services (HMS) z Loun. Banka žádala ÚS, aby zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích o hlasovacích právech přihlášených věřitelů. Ústavní soud stížnost odmítl jako předčasně podanou a tedy nepřípustnou, řekla jeho mluvčí Miroslava Sedláčková.

„Stěžovatelka (slovenská VÚB) nevyčerpala všechny procesní prostředky, které jí zákon k ochraně jejích práv poskytuje, ústavní stížnost tedy byla podána předčasně, a proto Ústavnímu soudu nezbylo než ji odmítnout,“ řekla mluvčí soudu.

„Rozhodnutí Ústavního soudu jsme přijali se zadostiučiněním,“ uvedl Pavel Prázdný, předseda představenstva HMS. VÚB podle něj cíleně napadá průběh řízení a konstruuje obvinění poškozující společnost HMS bez ohledu na další věřitele.

Společnost Heavy Machinery Services (HMS) se původně jmenovala Legios a pak Industry plant LG a českobudějovický soud vyhlásil letos v březnu úpadek firmy. Firma pak byla reorganizována.

Podle VÚB byl celý proces zmanipulován tím, že schůzi věřitelů ovládli věřitelé s fiktivními pohledávkami. Ti si prý zvolili věřitelský výbor, v němž figurují právě firmy s podezřelými pohledávkami.