Úsvit chce udržet Vitáskovou mimo zákon o státní službě

Alena Vitásková, ERÚ

Alena Vitásková, ERÚ Zdroj: CTK/Sterba Martin, Fluger Rene

Spojenectví předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové a poslanců za Úsvit přímé demokracie pokračuje. Osm poslanců Úsvitu přišlo s novelou nedávno schváleného energetického zákona, díky níž by se od 1. ledna příštího roku na Vitáskovou nevztahoval zákon o státní službě. Zároveň požadují, aby poslanci novelu schválili už v prvním čtení. Teď má jejich návrh na stole vláda.

Poslanci Úsvitu reagují na chybu, která zůstala v novele energetického zákona. Ministerstvo průmyslu a obchodu novelou v zákoně o státní službě od příštího ledna zrušilo ustanovení, podle něhož předseda a místopředsedové regulačního úřadu nejsou státními úředníky, kteří by se tímto zákonem museli řídit. Změna však měla začít platit až od 1. srpna 2017, kdy Vitáskové končí funkční období a vedení ERÚ převezme nově jmenovaná Rada.

Ministerstvo průmyslu a obchodu hodlá situaci vyřešit tím, že se Vitásková a její místopředsedové převedou pod zákon o státní službě. V tomto režimu bude fungovat až do konce funkčního období. Právníci se však nedokážou shodnout na tom, do jaké míry se Vitásková bude muset zákonem o státní službě řídit.

Kvůli legislativní chybě vzniká elementární pochybnost o tom, zda předseda a místopředseda ERÚ jsou stáními zaměstnanci

Některé výklady zákona o státní službě například hovoří o tom, že na místo předsedkyně by se mělo příští rok vypsat výběrové řízení. Jiní právníci zase upozorňují na skutečnost, že šéfy státních úřadů hodnotí každý rok náměstek pro státní službu. Na základě negativního hodnocení může být šéf úřadu odvolán.

„Kvůli legislativní chybě vzniká elementární pochybnost o tom, zda předseda a místopředseda ERÚ jsou stáními zaměstnanci, což může vyvolávat značné interpretační problémy vyplývající z konkurenčního vztahu dalších ustanovení energetického a služebního zákona, resp. může negativně ovlivnit fungování národního regulátora,“ tvrdí v návrhu novely poslanci Úsvitu.

Vedení ERÚ tvrdí, že pod zákon o státní službě jako nezávislý regulátor přejít nemůže. Vitásková a spol. proto očekávají, že ve vedení úřadu na začátku roku skončí.