V Boleslavi otevřeli největší letecké muzeum Česka, stavělo se tři roky

Premiér Bohuslav Sobotka při slavnostním otevření leteckého muzea Metoděje Vlacha 12. dubna 2015 v Mladé Boleslavi.

Premiér Bohuslav Sobotka při slavnostním otevření leteckého muzea Metoděje Vlacha 12. dubna 2015 v Mladé Boleslavi. Zdroj: ctk

Slavnostní otevření leteckého muzea Metoděje Vlacha 12. dubna 2015 v Mladé Boleslavi.
Slavnostní otevření leteckého muzea Metoděje Vlacha 12. dubna 2015 v Mladé Boleslavi.
Slavnostní otevření leteckého muzea Metoděje Vlacha 12. dubna 2015 v Mladé Boleslavi.
Slavnostní otevření leteckého muzea Metoděje Vlacha 12. dubna 2015 v Mladé Boleslavi.
Slavnostní otevření leteckého muzea Metoděje Vlacha 12. dubna 2015 v Mladé Boleslavi.
7
Fotogalerie
Největší letecké muzeum v zemi dnes otevřeli v Mladé Boleslavi. Nese název konstruktéra a aviatika Metoděje Vlacha, který v roce 1912 v Boleslavi postavil první české letadlo poháněné automobilovým motorem. Výstavba muzea stála Středočeský kraj přes 170 milionů korun a trvala tři roky. Expozici tvoří více než 25 historických letadel i různé letecké simulátory a další zajímavosti.

V expozici jsou letadla z první světové války, meziválečného období i druhé světové války. Exponáty pocházejí z Nadačního fondu letadla Metoděje Vlacha, ze soukromých sbírek a jiných muzeí. Muzeum je rozděleno na dvě části. V jedné jsou letadla, která nelítají, ve druhé provozuschopná.

Podle vedoucího muzea Vladimíra Handlíka muzeum podobného rozsahu v ČR není. „K těm velkým v Evropě patří také rakouský Hangár číslo 7 v Salcburku,“ uvedl Handlík. Co se týče počtu exponátů, patří mezi ty největší evropské Letecké muzeum Kbely, které má ve sbírkách 275 letadel, z nichž 85 je vystaveno ve čtyřech krytých halách a další jsou v depozitářích a nekrytých prostorech.

Vladimír Handlík očekává návštěvnost alespoň 40 tisíc lidí ročně. „Tato nová generace zvyklá na počítačové hry bude mít největší radost ze simulátorů,“ řekl. V muzeu budou od pondělí tři zaměstnance, celkem by v něm mělo pracovat sedm lidí.

Součástí programu budou i modelářské kroužky pro děti a komponované večery pro dospělé. Historická letadla by se měla veřejnosti představovat pravidelně třeba každý měsíc i ve vzduchu. „Chceme, aby se sem lidé vraceli,“ dodal Handlík.

Německá stíhačka i český Trenér

V muzeu už je k vidění například německá stíhačka z první světové války, americké sportovní letadlo z 30. let nebo jedno z nejslavnějších českých sportovních cvičných letadel Trenér. „Unikátní muzeum jistě do regionu přiláká mnoho turistů i ze světa,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera.

„Musíme k technice více připoutat a přilákat mladé lidi,“ řekl při slavnostním otevření předseda vlády Bohuslav Sobotka. Zájem o studium technických oborů mezi mladými lidmi v ČR je menší, než je poptávka firem po takto vzdělaných zaměstnancích.

Muzeum přitáhlo zájem policie
Část ze 170 milionů korun na výstavbu muzea měl Středočeský kraj původně získat z evropských dotací, což se ale nepodařilo. Přesto se muzeum začalo stavět. Případ kvůli tomu vyšetřovala policie, nakonec kauzu odložila. Dotace dostal kraj jen na vybavení interiérů za 15 milionů korun. Kraj stavbu muzea doplatí letos.

Právě moderní muzea včetně moderních expozic i různých akcí pomáhají podle Sobotky k tomu, aby se nastartoval zájem nejmladší generace o technické obory. „Možná se mezi nimi najdou budoucí letečtí inženýři nebo inženýři, kteří najdou své uplatnění třeba tady v mladoboleslavské Škodovce,“ uvedl premiér.

Součástí muzea, které bylo otevřeno u příležitosti Dne letectví a kosmonautiky, bude i restaurace, klubovna s knihovnou, vyhlídková věž nebo přednáškový sál. Roční provoz by měl stát zhruba čtyři miliony korun, zhruba dva miliony korun dostane muzeum jako příspěvek od kraje, další dva miliony by mělo vybrat ze vstupného. Základní vstupné bude stát sto korun.

„To znamená, že z ekonomické stránky bychom potřebovali asi 20 tisíc až 30 tisíc návštěvníků ročně,“ řekl ČTK krajský radní pro kulturu Zdeněk Štefek. Podle něj by však roční návštěvnost mohla přesahovat i 50 tisíc lidí.