V Česku už není žádný uran na výrobu jaderné zbraně, byl odvezen do Ruska

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Spojené státy zajistily přibližně před dvěma týdny převoz 68 kilogramů vysoce obohaceného uranu z České republiky do Ruska, kde bude jaderný materiál postupně ochuzen. Uvedené množství uranu by stačilo na výrobu dvou jaderných zbraní.

Spojené státy potvrdily, že převoz proběhl v pořádku a za spolupráci poděkovaly zahraničním partnerům, včetně české vlády. Oznámila to dnes mluvčí Rady národní bezpečnosti USA Caitlin Haydenová. Česká republika se tak stala desátou zemí, ze které byly v posledních čtyřech letech odstraněny všechny zásoby obohaceného uranu, dodala Haydenová. Z obohaceného uranu se vyrábějí jaderné zbraně

Uran byl podle prohlášení přepraven z Česka do Ruska, kde bude po zpracování jeho obohacení sníženo na úroveň nevyužitelnou k výrobě nukleárních zbraní.

Spojené státy a jejich spojenci se snaží dlouhodobě zajistit zásoby jaderných materiálů, aby nepadly do rukou extrémistů, oznámil podle agentury Reuters v pátek Bílý dům. Odstranění uranu z České republiky bylo výsledkem dlouhodobé snahy USA, ČR, Ruska a Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové šlo o materiál z výzkumného reaktoru v Řeži u Prahy. Náklady na převoz materiálu z Řeže do země původu, takzvanou repatriaci, nesli podle Drábové Američané, česká strana přispěla například dodávkou kontejnerů.