V hradeckém kraji zvítězila ČSSD před KSČM a Koalicí pro kraj

Královéhradecký kraj

Královéhradecký kraj Zdroj: Wikimedia

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála ČSSD se ziskem 12 mandátů z celkových 45. Druhá skončila KSČM s 11 mandáty. Se sedmi mandáty následuje Koalice pro Královéhradecký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL, Volba pro město a Hradecký demokratický klub. ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Čtvrtá ODS získala šest mandátů. Pět křesel má TOP 09 a čtyři Východočeši, které finančně podporuje podnikatel Andrej Babiš.

Letošních voleb, ve kterých o zvolení usilovali kandidáti z 19 subjektů, se zúčastnilo 38,43 procenta z celkem 447.208 oprávněných voličů. To je méně než v krajských volbách v roce 2008, kdy v hradeckém kraji hlasovalo 41,72 procenta ze 445.594 oprávněných voličů.

Krajskou vládu s nejtěsnější většinou jednoho hlasu může ČSSD vytvořit s komunisty. ČSSD také může jednat o vytvoření širší koalice s ostatními nekomunistickými stranami. Dosud ČSSD vládla s Koalicí pro Královéhradecký kraj a SNK ED, která se však již do zastupitelstva nedostala.

ČSSD letos zopakovala vítězství z roku 2008, i když zdaleka ne tak výrazné. Proti roku 2008 socialisté ztratili šest křesel. Ze sedmi na 11 mandátů si polepšila KSČM a ze čtyř na sedm Koalice pro královéhradecký kraj. Další propad utrpěla ODS, která proti roku 2008, kdy byla druhá, klesla ze 13 na šest mandátů. V letech 2000 a 2004 ODS hradecké krajské volby vyhrála a měla po nich post hejtmana.