V Jihočeském kraji zvítězila ČSSD před KSČM a Jihočechy 2012

Jihočeský kraj

Jihočeský kraj Zdroj: Wikimedia

Krajské volby v Jihočeském kraji vyhráli sociální demokraté se ziskem 27,99 pct před komunisty (19,37 pct) a hnutím Jihočeši 2012 (14,57 pct). Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu po sečtení všech hlasů. Z celkových 55 mandátů jich ČSSD získala 18, KSČM obsadí 13 křesel a Jihočeši 2012 budou mít devět zastupitelů.

V zastupitelstvu ještě zasedne osm občanských demokratů, kteří získali 12,56 pct, čtyři zástupci KDU-ČSL (6,43 pct) a tři posty má TOP 09 a Starostové (5,00 pct). Před čtyřmi lety ve volbách zvítězila ČSSD, druhá byla ODS a třetí KSČM.

„Při jednání o složení koalice jako první oslovím KSČM. Budu postupovat stejně jako před čtyřmi roky, kdy jsme také nejprve jednali s tehdy druhými občanskými demokraty,“ řekl novinářům lídr ČSSD a dosavadní hejtman Jiří Zimola. Dodal, že si vítězství jihočeských sociálních demokratů cení také kvůli tomu, že prý obyvatelé v regionu spíše tíhnou k pravicové politice. „Myslím si, že lidé v krajských volbách také hlasovali proti současné vládě Petra Nečase,“ řekl Zimola. Voleb se v kraji zúčastnilo 38,59 procenta voličů, v roce 2008 to bylo 40,78 procenta.

Dosud na jihu Čech vládla koalice ČSSD a ODS. Kromě těchto dvou stran byly v zastupitelstvu ještě KSČM a KDU-ČSL. Dvě tradiční strany si proti minulým volbám pohoršily. ČSSD získala v roce 2008 ve volbách 22 mandátů, ODS zajistil výsledek 19 křesel. Polepšili si komunisté, kteří nyní získali o tři mandáty více, zástupci KDU-ČSL měli v zastupitelstvu po minulých volbách stejně jako nyní čtyři křesla.

ODS zaznamenala nejhorší výsledek v krajských voleb v historii. V porovnání s rokem 2008 občanští demokraté ztratili přes 17 procent. Před osmi lety získali dokonce rekordních 44,19 pct.