V Jihomoravském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a KDU-ČSL

Jihomoravský kraj

Jihomoravský kraj Zdroj: Wikimedia

Krajské volby v Jihomoravském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a KDU-ČSL. ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Z celkových 65 mandátů jich 23 získala ČSSD, druhá KSČM bude mít 16 křesel, KDU-ČSL 14, ODS obdržela sedm mandátů a TOP a Starostové pro Jihomoravský kraj pět. Před čtyřmi lety vyhrála s přehledem ČSSD před KDU-ČSL, ODS a KSČM.

Jednání o složení nové krajské koalice na jihu Moravy začne podle lídra vítězné ČSSD a hejtmana Michala Haška v neděli. Nejprve se prý setká se stranami, které získaly nejvíce hlasů, což jsou komunisté a lidovci, řekl novinářům. S KDU-ČSL byli dosud sociální demokraté v koalici.

K 19:30 bylo v regionu sečteno bezmála 99,4 procenta hlasů. Podle serveru www.volby.cz zvítězila s 27 procenty ČSSD, na druhém místě s 18,6 procenta skončili komunisté, na třetím se ziskem 17 procent hlasů lidovci a na dalším s 9,2 procenty hlasů ODS. V zastupitelstvu nově usedne i TOP 09 a Starostové pro Jihomoravský kraj. Uskupení získalo bezmála 5,9 procenta hlasů.

Hašek se už v uplynulých dnech vyjádřil v tom smyslu, že koalice s lidovci v regionu úspěšně funguje a není důvod v ní nepokračovat. Na stole je ale i nabídka spolupráce s komunisty, kteří netrpělivě čekají, zda je k ní sociální demokraté vyzvou. Lídr KSČM Vojtěch Adam v uplynulých dnech uvedl, že komunisté mají s ČSSD téměř totožný program a hlasují v zastupitelstvu v drtivé většině shodně, a to kvůli svým levicovým programům.

Hašek podotkl, že ČSSD bude chtít v maximální možné míře spolupracovat se stranami, které skončí v opozici. „Nemá smysl válcovat opozici, to dělá jen hloupá pražská centrální pravicová vláda. My jsme tady zvyklí hledat konsenzus v maximální možné míře,“ uvedl. Lidem ale hned po volbách slíbil, že nepřipustí privatizaci zdravotnických zařízení a bude bránit sektor sociálních služeb. „Platí také, že budeme otevírat trh v autobusové a železniční dopravě,“ řekl Hašek.

Dříve byla ČSSD v koalici na jihu Moravy s ODS. Ta se ale rozpadla a vystřídala ji KDU-ČSL. Vedení ODS nepředpokládalo před volbami, že by se mohla shodnout se sociálními demokraty. Otázkou ale je, zda ČSSD a lidovci nebudou chtít přizvat do koalice uskupení TOP 09 a Starostové pro JMK.